Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Donesena odluka o uvođenju višestranačja
(13. prosinca 1989.) - XI. KONGRES CK SKH

11. Kongres CK SKH

 

13. prosinca 1989. završen je 11. kongres Saveza komunista Hrvatske, povijesno važan po dvije odluke. Izabrano je novo vodstvo Centralnog komiteta SKH na čelu s Ivicom Račanom koji je za protukandidata imao Ivu Družića.

 

Mnogo važnije, Kongres je potvrdio za to vrijeme šokantnu odluku Predsjedništva CK SKH o raspisivanju prijevremenih izbora na svim razinama, od općina do Sabora.

...

Ivica RačanZanimljivo, Predsjedništvo CK SKH uoči Kongresa s jednim glasom više, vrlo tijesno je prihvatio prijedlog o raspisivanju demokratskih izbora, što je zatim predloženo Centralnom komitetu i nakon toga Kongresu na prihvaćanje. Ipak, odluka o uvođenju višestranačja donesena je i SKH nije popustio pritisku JNA da promijeni stajalište.

Hrvatski komunisti mudru odluku donijeli su u pravi čas jer Jugoslaviju je potresala neviđena politička i ekonomska kriza, dočim je velikosrpska ideologija izrečena na takozvanim mitinzima istine gotovo najavljivala oružane sukobe.

S druge strane, komunisti su imali i unutrašnji pritisak od strane opozicijskih skupina koje su željele uvođenje višestranačja, a formalno nisu smjele djelovati kao političke stranke nego kao udruge građana. Dan uoči početka 11. kongresa dvanaest političkih stranaka i opozicijskih skupina u Zagrebu prikupljalo je potpise za peticiju Saboru i Predsjedništvu SKH, kojom se tražilo raspisivanje slobodnih izbora.

Pomalo u sjeni ovih povijesnih zbivanja, 12. prosinca 1989. sjednicom u Velikoj dvorani tadašnje Jugoslavenske akademije znanosti i umjetnosti pokrenuta je inicijativa za obnovu zabranjene Matice Hrvatske, a Maticu je do konačnog Obnoviteljskog sabora, nakon dva desetljeća zabrane rada, vodio potpredsjednik Miroslav Brandt.

 

 

Sve te promjene na hrvatsku javnost djelovale su vrlo pozitivno i iznenađujuće, a nekako su simbolično završene krajem godine i blagdanskom čestitkom predsjednika SK SKH, Ivice Račana koji je vjernicima preko javnih medija čestitao Božić.

 

Oluja

 Foto: 1. Youtube, 2. wikipedia.org

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 321 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com