Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Neljudski zločin postrojbi JNA i pobunjenih Srba
Boj za Škabrnju (18./19.11.1991.)
 

Škabrnja

 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

Škabrnja, mjesto u zadarskom zaleđu simbol je stradanja Hrvata u Dalmaciji tijekom Domovinskog rata. Sjećanje na Škabrnju vežemo uz neljudski zločin postrojbi JNA i pobunjenih Srba koji su 18. i 19. studenog 1991. usmrtili 55 Škabrnjana, većinom nedužnih civila.

 

No, Škabrnja je sinonim za pogibelj cijelog rata, a velika bitka za selo uslijedila je 1993. godine. U Operaciji Maslenica Škabrnju su tijekom siječnja pripadnici Specijalnih postrojbi Glavnog stožera, Bojne Zrinski, uz pomoć lokalnih postrojbi, dva puta oslobađali. Nakon njih Škabrnju je preuzela skupina IX. bojne HOS-a, iz sastava 114. Brigade HV-a.

...

 

Nažalost, činjenica da je ta postrojba provela 43 dana u ratnoj mišolovci rijetko je kome znana. Također je neznano da je selo htio posjetiti Franjo Tuđman, odnosno da je okruženu Škabrnju u veljači posjetila hrabra ekipa novinara HTV-a na čelu s Mladenom Stubljarom.

 

Bitku za Škabrnju obilježile su borbe za Ražovljevu glavu gdje su već u siječnju poginula dva pripadnika lokalnih postrojbi. Ta je uzvisina određivala sav život oko Škabrnje jer je uz Debelo brdo, najdominantnije uporište s kojega se kontroliralo šire područje Ravnih Kotara.

80-ak pripadnika HOS-a organiziralo je obranu time što su uz postojeća minska polja Škabrnju dodatno minirali, te vršili stalne diverzije ka okolnim zaseocima, a posebno prema Ražovljevoj Glavi. Tijekom nevjerojatno duge smjene koja je umjesto 14 trajala 43 dana HOS-ovci su bili izloženi stalnim napadima pa i pokušaju terorističke diverzije 1. veljače kada su pobunjeni Srbi teretni vagon pun eksploziva pustili da u slobodnom padu izazove katastrofu u Zadru. Srećom, vagon je prošao Škabrnju, izletio iz tračnica kod tunela Debeljak, te nije polučio željenu pogibelj.

Obruč oko sela se u narednim tjednima sve više sužavao, neprijatelj je bio odlučan da iznova zauzme Škabrnju, posebno nakon 19. veljače kada su HOS-ovci izveli žestok diverzantski napad na zaseok Biljane u kojemu su nanijeli velike žrtve srpskim dobrovoljačkim postrojbama.

Konačno, nakon 43 dana, 12. ožujka premorenim je HOS-ovcima stigla prijeko potrebna smjena. Već nakon šest dana, elitne su postrojbe protivničke vojske, pod zapovijedanjem zloglasnog Kapetana Dragana napale Škabrnju, usmrtile šest pripadnika lokalnih postrojbi te zarobile veći broj branitelja.

ŠkabrnjaŠkabrnja

 

U nekoliko dana narednih borbi selo više nije moglo biti osvojeno bez prevelikih žrtava te je do kraja rata ostalo u rukama pobunjenih Srba, a kapetan Dragan ovu je pobjedu slavio kao svoj najveći uspjeh. 

 

Oluja

 

 Foto: 1. Crotsunami.com, 2. i 3.  Opcina-skabrnja.hr

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 196 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com