Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Dr Franjo Tuđman je izrazio nadu da Hrvatska neće morati upotrijebiti oružje kako bi vratila zadnji dio okupiranog teritorija
TUĐMAN U UN-u (22.10.1995.)
 

Franjo Tuđman

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Hrvatska je bila žrtva neučinkovitosti UN-a

 

 

Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman održao je 22. listopada 1995. govor na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u sklopu proslave 50. obljetnice postojanja te organizacije.

 

Ujedinjeni narodi osnovani su nakon završetka Drugoga svjetskog rata kao zamjena za Ligu naroda koja se pokazala neučinkovitom u očuvanju svjetskog mira.

...

Mir i sigurnost, poboljšanje suradnje i prijateljskih odnosa među narodima zapisani su kao ciljevi osnivačke Povelje UN-a potpisane 26. lipnja 1945. u San Franciscu. 51 država poduprla je Povelja koja je stupila na snagu 24. listopada 1945.

Nažalost, u pedeset godina postojanja ni Ujedinjeni narodi nisu uspjeli očuvati svjetski mirDevedesete godine prošlog stoljeća obilježili su krvavi plemenski sukobi u Africi, ali i nemilosrdni ratovi na području bivše Jugoslavije.

 

 

Hrvatska je bila žrtva te neučinkovitosti ne samo zbog izostanka reakcije na početku sukoba, nego i zato što je za sve zaraćene strane UN uveo embargo na uvoz oružja, čime je zapravo olakšana velikosrpska agresija.

 

Ipak, Hrvatska je sačuvala slobodu i cijelo vrijeme rata poštivala je sve obveze koje joj je nametnula međunarodna zajednica. Štoviše, razvila se u oružanu silu i u nizu oslobodilačkih operacija tijekom 1995. oslobodila je golem dio okupiranog teritorija.

Tuđman je na proslavu obljetnice UN-a došao netom nakon pobjedničke operacije „Južni potez“ koja je primorala Srbe da napokon sjednu za pregovarački stol i dogovaraju mir koji će se uskoro potpisati u Daytonu.

U svome govoru naglasio je da Hrvatska želi pravedan mir te izrazio nadu da neće morati upotrijebiti oružje kako bi vratila zadnji dio okupiranog teritorija.

 

Američki predsjednik Bill Clinton sutradan je potvrdio kako će SAD, sve dok se sukob ne završi mirovnim sporazumom, i dalje imati ulogu posrednika u pregovorima.

 

 

Prije povratka u domovinu Tuđman je obavio niz diplomatskih susreta te razgovarao s Clintonom, čime je potvrđeno da je Hrvatska važna saveznica najjače svjetske velesile.

 

Oluja

 Foto:  tudjman.hr

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 597 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com