Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Jedan od posljednjih koraka za pripremu operacije "Oluja"
Operacija Zima '94 (24.12.1994.)

Zima '94

 

Dana 24. prosinca 1994. završena je združena operacija Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane „Zima '94“.

 

Operacija, započeta još 29. studenoga, izvedena je na području Livanjskog polja i planine Dinare, a planiralo ju je Zborno područje Split pod zapovjedništvom Ante Gotovine.

...

Operacija je ujedno donijela spas zaštićenoj zoni UN-a, opkoljenom Bihaću, koji je bio pred padom u srpske ruke, čime je spriječen masovni ratni zločin. Također su potpuno onemogućene prijetnje i pokušaji bosanskih Srba da vojno povrate Kupres i okolicu koje su izgubili u operaciji „Cincar“.

Operacija „Zima 94“ zbog vremenskih i geografskih okolnosti bila je vrlo složena i izvedena je etapno, stoga je uz snažan otpor trajala gotovo mjesec dana. U njoj su sudjelovali, Hrvatski gardijski zdrug, 4., 5. i 7. gardijska brigada, 6. domobranska pukovnija, 72. bojna vojne policije i 9. bojna HOS-a 114. te 126. brigada Hrvatske vojske, zatim specijalna policija Herceg-Bosne, 1. 2. i 3. gardijska brigada, te 80. domobranska pukovnija Hrvatskog vijeća obrane.

 

 

Od velike pomoći u izvođenju operacije u ovako teškim uvjetima bila je potpora topništva, a posebno inženjerije i helikoptera Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva iz Divulja. S obzirom na teške planinske uvjete, vremenske neprilike; snijeg i mećavu; ovom operacijom, kojom se oslobodilo oko 200 četvornih kilometara, hrvatske snage napravile su podvig i premašile postavljene zadaće. Iako se protivnik grčevito branio i pokušavao protunapadima povratiti izgubljeno, hrvatski zapovjednici nadmašili su suparničke zapovjednike, jer su uvijek udarali prvi i unatoč teškom zemljištu i klimatskim uvjetima nisu propustili nijednu priliku da steknu prednost i osvoje nove položaje.

 

 

Operacijom „Zima '94“ združene hrvatske snage ne samo što su spriječile osvajanje Bihaća i ratnu pobjedu bosanskih Srba, nego su oslobodile gotovo cijelo Livanjsko polje i na kraju otvorile put prema Grahovu i Kninu.

 

Time su preokrenule tijek rata u Bosni i Hercegovini i napravile jedan od posljednjih koraka u pripremi za konačnu pobjedu u operaciji „Oluja“.

 

Oluja

 Foto: 1. DPCM

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 135 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com