Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

"U Dubrovnik ćemo ići, a ako vi odlučite pucajte! Ali znajte da ćete za to snositi odgovornost!"
31. listopada 1991. - KONVOJ LIBERTAS
 
Konvoj LIbertas
 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

U jutarnjim satima 31. listopada 1991. u dubrovačku luku Gruž uplovio je konvoj od 29 brodova koji je prevozio humanitarnu pomoć.

 

Područje dubrovačkog zaleđa žestoko je napadnuto početkom listopada od snaga JNA i crnogorskih rezervista.

...

Nakon okupacije Slanog, grad je bio potpuno blokiran s kopna, mora i zraka, a agresor je blokirao prijem radio i TV signala. Postupno, 50.000 stanovnika i izbjeglica koje je zaprimio Dubrovnik ostalo je bez struje, vode, hrane i lijekova.

 

Fond za spas Dubrovnika Sveti Vlaho, Društvo hrvatskih književnika i Matica Hrvatska pokrenuli su stoga inicijativu dostave neophodne humanitarne pomoći; akciju naziva „Konvoj Libertas“.

Predsjednik Hrvatskog društva književnika, Nedjeljko Fabrio na TV dnevniku HTV-a uputio je javni poziv za pokretanje humanitarnog konvoja, koji je drugi dan, 28. listopada pod vodstvom trajekta „Slavija“ isplovio iz Rijeke.

U Splitu se konvoju priključuju predsjednik SFRJ Stipe Mesić, predsjednik i potpredsjednik hrvatske Vlade Franjo Gregurić i Milan Ramljak, predsjednik Sabora Stjepan Sulimanac, ministar vanjskih poslova Zvonimir Šeparović i drugi uglednici.

Unatoč zaustavljanju, prijetnjama, ispaljenim signalnim raketama od strane Jugoslavenske ratne mornarice, konvoj  je plovidbu nastavio, doduše manjom brzinom koja je omogućavala sporijim brodovima da drže mjesto u koloni.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Nakon euforičnog dočeka u Korčuli konvoj je nastavio s plovidbom koja je iznova zaustavljana zbog pretresa i prijetnji, bez obzira na činjenicu da se oružjem prijeti vrhovnom zapovjedniku JNA.

Razgovarajući s admiralom Stanetom Brovetom, Stipe Mesić jasno mu je poručio: „U Dubrovnik ćemo ići, a ako vi odlučite pucajte! Ali znajte da ćete za to snositi odgovornost!“.

Dubrovčani su dočekali su konvoj upaljenim svijećama, ali od straha zbog stalnog granatiranja u luci se nije dogodio masovan doček.

 

Logično, jer nakon odlaska konvoja na grad se sručio dotad najsnažniji topnički udar što je bila jasna najava kakav pakao čeka obranu Dubrovnika u studenom i prosincu 1991.

 

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM/scrshot HRT

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 338 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com