Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

Martić: Ujedinjenje mora postati pitanje sata, sve drugo vodi Krajinu u propast
31.10.1992. - Iluzija o ujedinjenju RSK i RS
 
Milan Martić
 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

31. listopada 1992. u Prijedoru je donesena Deklaracija o ujedinjenju Republike Srpske Krajine i Republike Srpske.

 

Još od ljeta 1991. vodeći srpski političari iz okupiranih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine dogovarali su ujedinjenje u zajedničku državu pod imenom Ujedinjena Republika Srpska.

...

U tu svrhu potpisivani su brojni dokumenti; Protokoli i Deklaracije, u kojima se kao imperativ ističe "ujedinjenje srpskog naroda u državu“, a što je za konačni cilj imalo stvaranje jedinstvene države u kojoj će živjeti svi Srbi na Balkanu.

Protokol o političkom i vojnom ujedinjenju donesen je 22. rujna 1992. u Banja Luci, a točno naznačene korake u provođenju procesa državnog ujedinjenja uskoro je potvrdila je Deklaracija potpisana u Prijedoru.

Na temelju prijedorske Deklaracije 24. travnja 1993. u Banja Luci je donesena odluka o konstituiranju zajedničke „Narodne skupštine“, s mjestom zasjedanja u Banja Luci.

No, kako je međunarodna zajednica vršila pritisak na Jugoslaviju, službeni Beograd je pod pritiskom sankcija kočio proces srpskog državnog ujedinjavanja na teritoriju Hrvatske i BiH, iako je to bio i njihov konačni cilj.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Potisnute aktivnosti za realizaciju ujedinjavanja obnovljene su i ubrzane nakon serije vojnih poraza tijekom 1995., napose zbog velikog poraza u operaciji „Bljesak“ kojom su hrvatske snage oslobodile golem teritorij okupirane zapadne Slavonije.

Na sjednici "Skupštine RSK", održanoj 18. svibnja 1995. u Borovu Selu, predsjednik te tvorevine Milan Martić, naglasio je: "Ujedinjenje RSK i Republike Srpske mora postati pitanje sata, a ne više dana ili mjeseci. Sve drugo vodi Krajinu u propast“, stoga je dva dana poslije donesena odluka "O pristupanju realizaciji ujedinjenja Republike Srpske Krajine i Republike Srpske".

 

Ipak, oslobodilačkom operacijom „Oluja“ hrvatske snage zauvijek su razbili paradaržavnu tvorevinu na svom teritoriju, kao i iluziju pobunjenih hrvatskih Srba o ostvarenju političkog ujedinjenja sa Srbima iz BiH.

 

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM/lascschon.de

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 506 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com