Open menu

Korisnička ocjena: 4 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica neaktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
Prvo oslobađanje okupiranog teritorija i napad koji je nadmoćnog neprijatelja demoralizirao i natjerao u panično povlačenje
BOJ ZA NOVI FARKAŠIĆ - pobjeda Davida nad Golijatom (18./19.10.1991.)
 

Boj za Novi Farkašić

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

Sam uspjeh motivirao je zapovjedništvo u Sisku za daljnje protunapada i oslobađanje niza okolnih sela

 

 

Novi Farkašić, selo na lijevoj strani rijeke Kupe, krajem listopada 1991. bilo je poprištem velike bitke kombinirane tenkovsko-pješačke postrojbe agresorske JNA te pobunjenih Srba protiv malobrojnih gardista Prve satnije 2. brigade ZNG-a, legendarnih 'Crnih Mambi'.

 

Sudeći po zapovijedima JNA konačni cilj napadača bio je prodor preko Kupe i spajanje s postrojbama JNA kod Velike Gorice, ne bi li u predviđenim deblokadama vojarni JNA bili izravnom prijetnjom gradu Zagrebu. No, u Novi Farkašić samo nekoliko dana ranije stiglo je 20-ak 'Crnih Mambi' koji su brzo uočili strateški značaj sela kao jedinog pravca kojim se agresorska vojska morala kretati.

...

Uz pomoć nekoliko domaćih branitelja, pripremili su kružnu obranu, iskopali rovove na rubovima sela koje su osigurali protutenkovskim minama.

18. listopada, nakon avionskog i topničkog bombardiranja, uslijedio kombinirano tenkovsko-pješački napad daleko nadmoćnijeg neprijatelja iz dva pravca, Vratečkog i Donjih Mokrica. Trajao je cijeli dan, a završio je potpunim porazom agresora kojemu je onesposobljeno više tenkova i borbenih vozila te je iz stroja izbačen veliki broj pješaka.

 

Novi Farkašić

 

Nakon ostvarene pobjede, branitelji su izvidjeli rezervni položaj neprijatelja koji se pripremao za novi napad.

Ustanovili su da unatoč tome što je dodatno ojačan ljudstvom i tehnikom, uslijed velikih gubitaka u redovima protivnika vlada rasulo i zbunjenost.

Stoga su rano izjutra, 19. listopada 1991. pokrenuli iznenađujući napad koji je nadmoćnog neprijatelja demoralizirao i natjerao u panično povlačenje.

 

Ojačana satnija 'Crnih Mambi' krenula je u progon, te nekoliko dana kasnije doprla skroz do Glinske poljane gdje se neprijatelj napokon uspio reorganizirati.

Sam uspjeh motivirao je zapovjedništvo u Sisku za daljnje protunapade i oslobađanje niza okolnih sela.

 

Novi Farkašić

 

Pobjeda Davida nad Golijatom kod Novog Farkašića omogućila je prvo oslobađanje okupiranog teritorija Hrvatske 1991. godine i stoga se s pravom obilježava kao Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije.

 

Novi Farkašić

 

Oluja

 Foto:  DPCM

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 379 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com