Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
SAD poima Hrvatsku kao bliskog saveznika u regiji
Clinton u Zagrebu (13. siječnja 1996.)
 

Clinton u Zagrebu

 

 

Nakon obilaska američkih vojnika u bazama u Italiji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini, gdje je u Tuzli razgovarao s predsjednikom BiH Alijom Izetbegovićem, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton posjetio je 13. siječnja 1996. nakratko i Hrvatsku.

 

Bio je to posjet ponajviše simbolične naravi jer Clinton se u zagrebačkoj zračnoj luci Pleso zadržao vrlo kratko, ali čelnik vodeće svjetske velesile htio je i na taj način pokazati u kojoj mjeri SAD poima Hrvatsku kao bliskog saveznika u regiji.

...

 

Iako je to bio prvi posjet američkog predsjednika neovisnoj Hrvatskoj, bio je zapravo neslužben. Clinton je u Zagreb u predvečerje sletio transportnim zrakoplovom C-17, a na Plesu ga je čekao predsjednički avion Air Force One, pristigao iz Aviana.

Srdačan susret s hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom, iako kratkotrajan, ostao je zapamćen po nizu nesvakidašnjih detalja. Za američkog predsjednika na aerodromu su bile izložene muzejske umjetnine, slike Miroslava Kraljevića, antikni namještaj, a donesen je i saksofon, koji je, kad bi bio dobro raspoložen, Clinton volio zasvirati.

No američki predsjednik zahvalio je na ljubaznosti i nije iskazao želju za sviranjem. Clinton je neformalnost iskazao time što je posjet obavio sportski odjeven, u kožnoj jakni. Unatoč opuštenoj atmosferi, sigurnosna kontrola provedena je krajnje rigorozno te su čak i odabrani ljudi iz američkog veleposlanstva niskom ogradom bili odijeljeni od Clintona kada je prolazio.

 

No po slijetanju aviona i susretu s kolegom, Tuđman je prekršio protokol i pošao pozdraviti razdragano mnoštvo, što je uostalom uvijek činio u kontaktu s narodom. Vidjevši postupak hrvatskog predsjednika, Clinton je učinio isto, što je šokiralo njegovo osiguranje s obzirom na to  da je takav postupak nezamisliv u diplomatskom protokolu američkog predsjednika.

 

Najvažnija poruka ovog kratkog neformalnog posjeta bila je Clintonova dobra želja da Hrvatska bude primjena u NATO savez, što se 12 godina poslije i ostvarilo.

 

Oluja

 Foto: Siniša Hančić (PIXSELL)

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 298 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com