Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST

15. rujna zauzeta je komanda RZ V. armijske oblasti, vojarne i skladišta u Prečecu, Prečkom, velikogoričkom Plesu, Sopnici i Dubokom Jarku u Sesvetama
Bitka za zagrebačke vojarne (rujan 1991.)
 
Bitka za vojarne
 

 

Piše: Tomislav Šulj

 

 

 

Zagreb, glavni grad Republike Hrvatske, bio je središte V. vojne oblasti JNA, odnosno 10. korpusa, te je i on, kao i ostatak Hrvatske 15. rujna 1991. i idućih dana bio poprište ratne drame zbog dan prije započete blokade vojarni i objekata JNA.

 

Tog dana zauzeta je komanda ratnog zrakoplovstva V. armijske oblasti u Maksimirskoj ulici, vojarne i skladišta u Prečecu, Prečkom, velikogoričkom Plesu, Sopnici i Dubokom Jarku u Sesvetama.

...

Svakako najbogatiji plijen uzet je iz skladišta „27. juli“ u Selskoj cesti gdje je zaplijenjena golema količina opreme i oružja, brojni topovi, među kojima 23 američke trofejne haubice kalibra 203 milimetra.

Slabo naoružanim hrvatskim snagama itekako je bila dobrodošla gromovita potpora tog oružja u rukama 8. haubičko topničkog divizijuna 203 milimetra, i zbog razorne moći u dometu od gotovo 17 kilometara,  i zbog psihološkog učinka.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Zbog nadlijetanja zrakoplova 15. rujna oglašena je prva od 50 zračnih uzbuna za područje grada Zagreba, a sljedeći dan prvi je put raketiran odašiljač Hrvatske radiotelevizije na Sljemenu.

Zanimljivo, zbog angažmana hrvatske vojske i policije na bojištima, golem posao u blokadi zagrebačkih vojarni odradila je Narodna zaštita grada Zagreba. Zagreb je bio samo važan segment velike operacije provođenja blokada nad svim vojarnama u Hrvatskoj koji je istodobno bio izložen teškim napadima JNA.

 

Sukob kod Maršalke

 

 

U drugoj polovini rujna zauzeto je više od 60 objekata JNA diljem Hrvatske.

Zapljenom  opreme iz Varaždina, Bjelovara, poslije Delnica kao i svih ostalih vojarni hrvatska obrana domogla se oko 250 tenkova, 280 oklopnih i drugih borbenih vozila, 500 komada teškog topništva i oko 180.000 komada raznog streljačkog oružja te veoma velike količine streljiva, što je sve itekako utjecalo na otpor velikosrpskoj agresiji.

 

 

Oluja

 Foto:  1. DPCM

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 457 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com