Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

POVIJEST

HRVATSKA KROZ POVIJEST
U Hrvatskoj je nastala euforija nezabilježena još od okončanja oslobodilačke operacije "Oluja"
Oslobođeni Gotovina i Markač (16.11.2012.)

Gotovina i Markač

 

Piše: Tomislav Šulj

 

Dana 16. studenog 2012. Žalbeno vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu ukinulo je presudu raspravnog vijeća i oslobodilo generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Oni su isti dan posebnim avionom hrvatske vlade prebačeni u Domovinu.

 

Kada je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte 2001. poslala u Zagreb tajnu optužnicu, Gotovina se odlučio na bijeg. Uz veliki pritisak Haaškog suda i svesrdnu pomoć hrvatske vlade hrvatski general uhićen je nakon četiri godine.

 ...

Gotovini su se u Haagu pridružili naknadno optuženi generali Ivan Čermak i Mladen Markač pa je slijedila višegodišnja sudska trakavica jer suđenje je započelo tek 2008.

Tužitelji su tražili osuđujuću presudu po više točaka optužnice kojom bi bili uzdrmani temelji legitimnosti Domovinskog rata, odnosno hrvatske borbe za neovisnost.

General Čermak pušten je na slobodu, no Markač i Gotovina drakonski su osuđeni u travnju 2011. na dugogodišnje kazne zatvora.

U Hrvatskoj ta je vijest dočekana s ogorčenjem i nevjericom, posebno na dio o „udruženom zločinačkom pothvatu u cilju etničkog čišćenja srpskog naroda“.

 

 

GotovinaKada je sudac Theodor Merron odbacivši sve točke optužbe poništio nepravednu optužbu i naložio automatsko oslobađanje u Hrvatskoj je nastala euforija nezabilježena još od okončanja oslobodilačke operacije „Oluja“.

Ipak, pojedini mediji i čelnici nevladinih organizacija, koji su Gotovinu prikazivali kao krivca i uoči presude ga pozivali na pokajanje, nisu bili zadovoljni oslobađajućom presudom.

Stoga je poruka mira Ante Gotovine upućena s dočeka na zagrebačkom trgu bana Josipa Jelačića imala posebnu važnost za sve koja je oslobađajuća presuda šokirala u pozitivnom ili negativnom smislu.

 

Markač i Gotovina

 

Oluja

 Foto: 3. Vecernji.hr

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 
Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
 

 

 

Tomislav Šulj

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 364 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com