Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Koliko god sebi objašnjavali kako je vojnički, a osobito pilotski poziv težak i rizičan, nikada se, bez obzira na iskustvo, ne možemo pomiriti i prihvatiti kako iz naših redova odlaze naši prijatelji, naša braća"

 
Poginuli piloti HRZ-a
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

U tragičnoj nesreći pada vojnog školskog aviona ZLIN oznake 403 koja se dogodila u četvrtak, 7. svibnja 2020. godine kod Biljana Donjih smrtno su stradali pripadnici Hrvatske vojske, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva natporučnik Marko Novković te polaznik letačke selekcijske obuke poručnik Luka Jagatić.

 

Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju sućut obitelji poginulih pripadnika Hrvatske vojske.

...

Natporučnik Novković i poručnik Jagatić bili su zaljubljenici u letenje koji su svoje težnje, motive, znanje usmjerili prema svladavanju pilotskih vještina. Oni su svojim pristupom svjedočili kako biti pilot nije zanimanje nego častan, uzvišeni poziv.

Natporučnik Marko Novković, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i član akro grupe Krila Oluje, rođen je 1989. u Melbournu u Australiji. Diplomirao 2013. godine kao pripadnik XVII naraštaja vojnih pilota. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. Eskadrili aviona, 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Bio je i službeni komentator akro grupe Krila Oluje. Tijekom svoje letačke karijere na avionima Pilatus PC-9M i Z242L ostvario je oko 800 sati naleta. Od 2019. godine pilot je akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva „Krila Oluje“, gdje je letio na poziciji vanjskog desnog pratitelja. Sudjelovao je u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama. Živio je u Zadru.

Poručnik Luka Jagatić pripadnik je Hrvatske vojske od 2019. godine. Rođen je 1995. godine u Peskovcu, gdje je i živio. Na Hrvatskom vojnom učilištu završio je studij vojnog inženjerstva i dobio čin poručnika. Raspoređen je bio na dužnosti zapovjednika voda u Topničko-raketnoj bojni Gardijske oklopno mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, a od rujna 2019. nalazio se na selekcijskom letenju kao kandidat 7. naraštaja kandidata za vojne pilote iz sustava. Nakon uspješno završenog selekcijskog letenja položio je teorijski dio obuke te započeo temeljno letenje na avionu Zlin 242L početkom ožujka 2020. godine. Prvi samostalni let na Zlinu uspješno je odradio 29. travnja 2020. godine, a tijekom svojeg školovanja na avionu Zlin 242L ukupno je ostvario oko 25 sati naleta.

 

Marko Novković

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izrazio je sućut obitelji Novković

 

„Poštovana obitelji Novković,

zatekla me je vijest o pogibiji vašeg i našeg Marka. Koliko god sebi objašnjavali kako je vojnički, a osobito pilotski poziv težak i rizičan, nikada se, bez obzira na iskustvo, ne možemo pomiriti i prihvatiti kako iz naših redova odlaze naši prijatelji, naša braća.

Ovaj tužni četvrtak otišao je naš Marko.

Otišao je čovjek kojega sam imao čast upoznati, čovjek koji je beskrajno volio pilotski poziv i našu Hrvatsku. Znam da ne postoje riječi kojim bi se mogla zaliječiti tuga koja se stvori nakon ovakvih nenadanih gubitaka.

Ipak, budite ponosni, kao što mi jesmo, što smo u našoj velikoj obitelji imali takvog čovjeka i takvog časnika kao što je bio vaš i naš Marko.

Primite izraze moje najdublje sućuti u ime svih pripadnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske.“

Damir Krstičević

 

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj izrazio je sućut obitelji Novković

 

„Poštovana obitelji Novković,
zatekla nas je i duboko potresla vijest o tragičnoj smrti našeg kolege, natporučnika Marka Novkovića. U ovom trenutku teško je naći riječi utjehe, no znajte da niste sami.
Trenuci kada nas napuste naši najmiliji uvijek su teški, a posebno bole iznenadni i neočekivani rastanci. Iako smo svjesni teškoća i rizičnosti vojničkog poziva, svaki puta nam je teško kada nas napusti netko od naših suradnika, prijatelja, kada nas napusti učitelj.
Njegov doprinos Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu i Hrvatskoj vojsci zauvijek će ostati urezani u pamćenje svih nas koji smo imali čast raditi i surađivati s vašim i našim Markom.
Gubitak najmilijih nenadoknadiv je gubitak i uvijek ostavlja prazninu u srcima, no ostaje ljubav i sjećanje na nezaboravne trenutke. Mi ćemo Marka uvijek pamtiti kao dobrog, hrabrog i predanog čovjeka te iskrenog domoljuba.

U povodu smrti vašeg Marka, primite izraze našeg iskrenog suosjećanja.

Naše misli i molitve su s vama i vašom obitelji”

načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj i pripadnici Hrvatske vojske

 

Luka Jagatić

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević izrazio je sućut obitelji Jagatić

 

„Poštovana obitelji Jagatić,

Zatekla me je i potresla vijest o nesretnom odlasku vašeg i našeg Luke. Dogodilo se ono što se nadamo kako se nikada neće dogoditi. Ali, vojnički i pilotski poziv je takav – častan, izazovan ali i rizičan.

Otišao je Luka koji je slijedio svoje snove – biti pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Sudbina se poigrala s nadanjima. Znam koliko vam je teško, gubitak najmilijih boli i ničim se ne može zaliječiti. Ostaju sjećanja i ponos, draga obitelji Jagatić, na Luku na njegove nedosanjane želje ka hrvatskim plavim visinama.

U moje ime i u ime svih pripadnika Ministarstva obrane Republike Hrvatske primite izraze najdublje sućuti.“

Damir Krstičević

 

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj izrazio je sućut obitelji Jagatić

 

„Poštovana obitelji Jagatić,

duboko nas je potresla vijest o tragičnoj smrti našeg kolege, poručnika Luke Jagatića. Teško je pronaći riječi utjehe u trenucima kada nas napuste naši najmiliji, no znajte da svi pripadnici Hrvatske vojske dijele bol s vama. Njegova mladost i entuzijazam, želja da doprinese izgradnji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske vojske zauvijek će ostati urezani u pamćenje svih nas. Ne postoje riječi kojima se može zaliječiti tuga i bol zbog gubitka najmilijih, ali ostaje ponos i sjećanja na lijepe trenutke, ostaje Luka u našim srcima.

Sjećanje na vašeg i našeg Luku neka vam bude utjeha i neka vas hrabri u teškim trenucima, a mi ćemo ga uvijek pamtiti kao mladog čovjeka koji sanja hrvatsko plavo nebo. U povodu smrti vašeg Luke, primite izraze našeg iskrenog suosjećanja. Naše misli i molitve su s vama i vašom obitelji.“

Načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj i pripadnici Hrvatske vojske“

 

Ministar Krstičević podnio ostavku

- Jako je teško izgubiti vojnika. Jako je teško i ministru obrane i svakom zapovijedniku HV-a, kazao je mnistar Damir Krstičević. Ono što je važno je da sve bude istraženo. Govorim cijelom sustavu da se mora govoriti istina i da o svemu uvijek moramo biti transparentni., dodao je. "Ja s današnjim danom podnosim ostavku", zaključno je kazao ministar obrane i potpredsjednik Vlade.

- Istina se mora govoriti i o svemu uvijek moramo biti transparentni. Formirao sam povjerenstvo s glavnim zrakoplovnim istražiteljem koji treba napraviti detaljnu, temeljitu istragu o ovom događaju, poručio je Krstičević koji o ostavci još nije informirao premijera Andreja Plenkovića.

Iz Vlade su priopćili kako izražavaju najdublju sućut obiteljima poginule dvojice pilota. Predsjednik Vlade i ministar Krstičević večeras su telefonski razgovarali te će se sutra sastati, stoji u priopćenju.

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/MORH/Hina

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 647 gostiju i nema članova online

A- A A+
Vaš izbor VBA:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com