Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

 Poziv na obilježavanje obljetnice stradanja Aljmaša, Erduta i Dalja

 
Aljmaš
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U subotu, 1. kolovoza 2020. obilježava se 29. obljetnica zločina koje je napravila JNA uz pomoć lokalnih ekstremista u Dalju, te progona nesrpskog stanovništva iz Erduta, Dalja i Aljmaša, koji su zbog potpunog okruženja spas našli prijevozom šlepovima za rasute terete Dunavom i Dravom do Osijeka.

 

Nakon Svete mise koja će se održati za sve poginule u svetištu Gospe od utočišta u Aljmašu u 18:00 sati, odat će se počast poginulim hrvatskim braniteljima i civilima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika hrvatskim braniteljima na obali Dunava u Aljmašu.

 

Zajednica povratnika Hrvatske, podružnica Osječko-baranjske županije poziva na zajedničko obilježavanje tog tragičnog događaja za sve građane Erduta, Dalja i Aljmaša kao i veličanstveni povratak kipa Aljmaške Gospe i prognanika.

 

Aljmaš

 

 

Masovni egzodus civila

 

U ranim jutarnjim satima, 1. kolovoza te 1991. godine, započeli su najprije topnički udari na policijsku postaju u Dalju, a potom i kombinirani tenkovsko-pješački napadi četnika, rezervista, vojske, "teritorijalaca" i domaćih Srba koji su trajali neprekidno više od 10 sati.

Malobrojni i slabo naoružani branitelji junački su odolijevali dok god je to bilo moguće. U prvom udaru poginulo je 39 hrvatskih branitelja (dok je tijekom Domovinskog rata na tom području ubijeno ukupno preko 500 osoba).

Narod je bježao masovno prema Osijeku i drugim mjestima izvan ugroženog područja. Slijedili su masakri nad civilima što je najvećim dijelom prepuštano "teritorijalcima", četnicima, dobrovoljcima i domaćim ekstremistima.

Brojna svjedočenja naših preživjelih govore o tomu da su najveća zla počinili upravo njihovi susjedi. Kakva je bila zločinačka narav agresora i koje je metode u etničkom čišćenju koristio, vidljivo je i iz telefonskog razgovora koji vodi jedan od oficira "JNA" s nekim od svojih nadređenih.

On kaže kako će uslijediti akcija "slobodnog lova", jer (kako je rekao) to "ne može niko da kontroliše, pa čak da su unutra i naše jedinice".

 

Autor: Lorena Tulić

Izvor: DPCM / Zajednica povratnika Hrvatske

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 556 gostiju i nema članova online

A- A A+
Vaš izbor VBA:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com