Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Najveći broj novozaraženih ali i umrlih u jednom danu od početka epidemije

 
Korona virus
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U posljednja 24 sata zabilježena su 1563 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 13 osoba, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite. 

 

To je najveći broj novozaraženih ali i umrlih u jednom danu od početka epidemije. Stožer je izvijestio kako je trenutan broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj 7380.

...

Među oboljelima, 661 pacijent nalazi se na bolničkom liječenju, a na respiratoru je 46 pacijenta.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je 29.850 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 406 preminulo.

Ukupno se oporavilo 22.064 osoba, od toga 629 u zadnja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 25.620 osoba. Do danas je ukupno testirana 418.821 osoba, od toga 6874 u posljednja 24 sata.

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske izvijestio je i da su na prijedlog lokalnih stožera Bjelovarsko-bilogorske, Splitsko-dalmatinske, Krapinsko-zagorske, Šibensko-kninske i Virovitičko-podravske županije, donesene nove odluke o nužnim epidemiološkim mjerama na području tih županija.

 

Osijek

Od posljedica zaraze koronavirusom u osječkom KBC-u umrle su dvije pacijentice, a u posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije ukupno je 125 novozaraženih osoba, najviše dosad u jednom danu, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer Civilne zaštite.

U Respiracijskom centru osječkog KBC-a umrle su 81-godišnja pacijentica iz Ivanovca i 86-godišnjakinja iz Bilja, a obje su imale i druga teža oboljenja, priopćeno je iz Stožera.

U protekla 24 sata u osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirano je 470 uzoraka, od kojih je 125 bilo pozitivno na koronavirus.

Najviše novozaraženih, njih 62 je s osječkog područja, a potom 15 s područja Belišća i osam iz Đakova. 

Na liječenju u osječkom KBC-u trenutno se nalaze 63 osobe oboljele od virusa COVID-19 od kojih je 12 na respiratoru, a šest je oboljelih osoba hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice, napominju u Stožeru.

Epidemiolozi su odredili samoizolaciju za 301 novi kontakt oboljelih osoba, pa se na području županije u samoizolaciji nalazi ukupno 2931 osoba. Policija je u zadnja 24 sata obavila 158 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, a kršenje te mjere utvrdila je za jednu osobu iz Đakova, kao i za jednu osobu iz Osijeka za čije je kršenje stigla dojava građana, navodi Stožer.   

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite jučer su proveli 48 nadzora provođenja epidemioloških mjera i uputa, najviše u ugostiteljskim objektima o prodavaonicama. Utvrdili su nepravilnosti u šest slučaja te izrekli usmena upozorenja.

 

Od danas 270 kreveta za liječenje bolesnika s koronavirusom

Koordinator bolničkog liječenja covida-19 u KB Dubrava Ivica Lukšić izjavio je u četvrtak kako se u toj bolnici trenutno liječi 164 covid pozitivna pacijenta te da će tijekom dana na prostor hitne službe biti prošireni kapaciteti za liječenje tih bolesnika na 270 kreveta.

Covid odjel proširit će se na prostor hitne službe pa će ubuduće svi hitni pacijenti biti preusmjeravani u druge zagrebačke bolnice, rekao je Lukšić za N1. Kazao je i kako su na liječenju u toj bolnici trenutno srednje teški i teški bolesnici. 

"Hitna služba grada Zagreba i Zagrebačke županije je obaviještena o tome, oni će hitne bolesnika prema dogovoru i određenom rasporedu preusmjeravati  u druge kliničke bolnice, gdje će biti zbrinuti i nitko neće ostati bez hitne liječničke pomoći", rekao je Lukšić.

"U KB Dubravi je trenutno 164 bolesnika, a tijekom dana kapacitet će biti povećan na 270 kreveta. To bi trebalo biti dovoljno da osiguramo zbrinjavanje bolničkih bolesnika no važno je upozoriti da se svi zajedno kao društvo moramo uozbiljiti i držati preporučenih mjera kako bi se smanjio broj novozaraženih jer nastavi li se ovakav trend, ni ovih 270 kreveta neće biti ubrzo dostatno", rekao je Lukšić. 

Lukšić je rekao i kako zasad za zbrinjavanje bolesnika s koronavirusom neće biti korišteni šatori koje je Hrvatska vojska postavila ispred bolnice još za vrijeme prvog vala epidemije u proljeće.

Oni će se, kaže, puniti u krajnjoj nuždi ako bolnički kapacitete ne bi mogli više izdržati priljev bolesnika. 

Što se tiče ostalih pacijenta, u KB Dubrava će i dalje raditi dio polikliničke odnosno dijagnostičke djelatnosti te obavljati dio tzv. hladnih operativnih zahvata. 

 

U četiri županije i jednoj općini nove odluke o nužnim epidemiološkim mjerama

U Splitsko-dalmatinskoj, Krapinsko-zagorskoj, Šibensko-kninskoj i Virovitičko-podravskoj županiji  te u općini Đulovac od danas su na snazi nove odluke o nužnim epidemiološkim mjerama, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer. 

U Virovitičkoj podravskoj županiji na svadbama može biti najviše 50 osoba, a na ostalim privatnim svečanostima te na karminama najviše 20. Broj osoba na javnim okupljanjima ograničen je tako da za svaku osobu mora biti osigurano najmanje četiri metra kvadratna, a ako se održavaju u zatvorenom, obvezno je nošenje maske.

Korisnicima domova za starije i nemoćne zabranjen je izlazak iz ustanova, a posjeti korisnicima su vremenski ograničeni. 

U Šibensko-kninskoj županiji na svadbama može biti također najviše 50 osoba, iznimno do 100 osoba ukoliko se održavaju u prostorima čiji je kapacitet tri puta veći od broja osoba koji će biti na svadbi. Na sahranama može biti prisutno najviše 50 osoba. U zatvorenim prostorima gdje se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti, obvezno je korištenje maski za lice.

Zabranjeni su posjeti korisnicima ustanova socijalne skbi koje pružaju smještaj korisnicima te izlazak korisnika izvan prostora smještajnog objekta. 

Organizatori svih društvenih okupljanja na kojima se očekuje od 20 do 50 osoba, dužni su voditi pisanu evidenciju sudionika. 

U Krapinsko-zagorskoj županiji na svadbama može biti najviše 50 osoba, a jednako je ograničen i broj sudionika na društvenim i javnim okupljanja u zatvorenim prostorima. Na privatnim okupljanjima može biti najviše 20 osoba, kao i na sahranama.

Uvodi se obveza vođenja evidencije za sve događaje na kojima sudjeluje više od 20 osoba. Također, korinsicima domova za starije i nemoćne zabranjen je izlazak iz ustanova. Posjete korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja  starijih i nemoćnih osoba su zabranjene, uz iznimku 15-minutnog posjeta onim korisnicima koji se nalaze u stacionarima i koji su u terminalnoj fazi bolesti. 

U općini Đulovac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sva su okupljanja ograničena na 10 sudionika, a na svim vjerskim okupljanjima obvezno je nošenje maski i vođenje evidencije sudionika ukoliko na njima sudjeluje više od 50 osoba.

Nužne epidemiološke mjere za Splitsko-dalmatinsku županiju, produljene su do daljnjega. Sve odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite nalaze se ovdje.

 

U Zadarskoj županiji 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Zadarskoj je županiji u protekla 24 sata potvrđeno 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u četvrtak Županijski stožer Civilne zaštite.

Riječ je o devetorici muškaraca i osam žena mlađe i srednje životne dobi, a među njima je devetero zaraženih iz Zadra, troje iz Škabrnje, dvoje iz Sv. Filipa i Jakova te po jedna osoba iz Poličnika, Posedarja i Ražanca. Većina novozaraženih obiteljski su kontakti s prije oboljelima.

Iz stožera napominju i da je zbog pojave koronavirusa jedan viši razred sa 16 učenika u Osnovnoj školi  Privlaka prešao na C model nastave.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 213  uzoraka, pod aktivnim je nadzorom 455 osoba, a istekao je za njih 8233.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 12 bolesnika, od kojih je jedan na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd na Moru liječi se četvero pacijenata s lakšim simptomima.

Službenici Policijske uprave zadarske nisu evidentirali nijedno kršenje samoizolacije.

 

U Zagrebu velika lokalna transmisija, 705 novozaraženih

Novih 705 slučajeva zaraze koronavirusom utvrđeno je u Zagrebu u posljednja 24 sata, među njima je i 21 štićenik domova za starije i nemoćne na području grada, izvijestio je u četvrtak zagrebački Stožer civilne zaštite istaknuvši da je zabilježena velika lokalna transmisija virusa.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" Sandra Šikić kazala je da je srušen novi rekord dnevno zaraženih, ali i testiranih uzoraka na Zavodu, gdje je obavljeno 1935 testiranja u jednom danu. 

Upitana da objasni odnosi li se broj od 705 novozaraženih na posljednja 24 sata, Šikić je kazala da se tu radi o pozitivnim nalazima Nastavnog zavoda, ali i rezultatima testiranja iz drugih zavoda i bolnica, koja su provedena 19. i 20. listopada.

“Problem je sve veći broj zaraženih, pa zaista treba mijenjati strategiju praćenja epidemije”, apelirala je Šikić upozorivši da je situacija vrlo ozbiljna. 

I dalje je glavni uzrok zaraze kontakt s pozitivnim osobama, odnosno različita okupljanja privatnih tipova. No, mnogo je nejasnih epidemioloških anamneza, što znači da je lokalna transmisija virusa u Zagrebu velika.

Stožer je izvijestio da je u protekla 24 sata u domovima za starije i nemoćne na području Zagreba potvrđena zaraza kod 21 štićenika, a u dva gradska doma trenutno je ukupno 26 pozitivnih štićenika.

 

Osam novooboljelih u Lici i Senju, te Novalji

U Ličko-senjskoj županiji je osam novooboljelih osoba, što je 397 osoba od početka pandemije i 148 aktivnih slučajeva, priopćio je u četvrtak tamošnji Stožer civilne zaštite.

Od osam novooboljelih tri su iz Gospića, po dvije s područja Novalje i Plitvičkih jezera te jedna iz Udbine.

Trenutno aktivni slučajevi su u Gospiću 132 (76 Dom za starije i nemoćne osobe LSŽ), šest u Otočcu, u Korenici tri, u Perušiću i Novalji po dva, te po jedan u Senju, Udbini i Brinju.

U samoizolaciji je 467 ljudi i tijekom policijske provjere nije utvrđeno nepoštivanje izrečenih mjera.

Traje epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 506 gostiju i nema članova online

A- A A+
COVID-19: Hoćete li se cijepiti?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com