Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Ministarstvo obrane RH potpisalo je 38 ugovora i okvirnih sporazuma o nabavi vojne opreme za potrebe opremanja Oružanih snaga RH

 
MORH
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

 

U Ministarstvu obrane RH, u utorak, 9. ožujka 2021. održana je prezentacija Plana nabave za 2021. godinu, a predstavnicima tvrtki hrvatske obrambene industrije uručeni su ugovori o nabavi opreme i sredstava za potrebe Hrvatske vojske.

 

Prezentaciji je nazočio ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj sa suradnicima, te predstavnici tvrtki hrvatske obrambene industrije kojima su uručeni ugovori s Ministarstvom obrane: Davor Sabolić (zajednica proizvođača Čateks d.d. Čakovec, Hemco d.o.o. Đakovo, Kroko Proizvodnja i razvoj d.o.o. te podizvoditelj URIHO Ustanova Zagreb), Gordana Odor (Zajednica proizvođača Borovo d.d. Vukovar i Jelen proffesional d.o.o. iz Čakovca), Nenad Crnković (Croatia osiguranje), Marijan Mareković (Pleter-usluge), Željko Pavlin (HS PRODUKT d.o.o.), Goran Matanić ( Đuro Đaković Specijalna vozila d.d.), Zdravko Klanac (ZTC) i Alojz Šestan (Šestan Bush d.o.o.).

...

Ministar Banožić u svom je izlaganju istaknuo da su ovogodišnja sredstva u državnom proračunu Republike Hrvatske osigurana za potrebe obrambenog sustava te kako je Plan nabave za 2021. preduvjet za nesmetano funkcioniranje obrambenog sustava i daljnju izgradnju Hrvatske vojske. Za 2021. godinu osigurana su sredstava u iznosu od 4.801.780.350 kuna, a od toga je u financijskom planu MORH-a za materijalno zbrinjavanje osiguran iznos od 2.275.478.960 kuna.

“Cilj nam je zadržati razinu opremanja na stupnju koji će omogućiti redovito funkcioniranje sustava obrane i u ovim izazovnim vremenima”, rekao je ministar u kontekstu pandemije i potresa, te dodao kako je zahvaljujući radu ove Vlade i poduzetim mjerama, vidljiv izlaz iz te situacije.

“Ova 2021. godina je godina konsolidacije i priprema za ono što nas očekuje u idućem razdoblju. Vjerujem kako ćemo uspjeti vratiti gospodarski rast kakav smo imali u 2019. godini”, istaknuo je.

Osvrnuvši se na ovogodišnji Plan nabave, koji sadrži 865 predmeta nabave u vrijednosti od oko 1,2 milijarde kuna, uključujući višegodišnje ugovore u vrijednosti od oko 1,8 milijardi kuna, ministar je rekao kako je riječ o značajnim sredstvima koja će doprinijeti daljnjem razvoju i jačanju Hrvatske vojske: “Ovogodišnjim proračunom i ovom nabavom želimo nastaviti jačati Hrvatsku vojsku! Ulaganje u Hrvatsku vojsku ulaganje je u sigurnost i budućnost svih naših građana!”.

Dodao je kako su hrvatski vojnici opremljeni naoružanjem i opremom hrvatskih proizvođača, te da je riječ o uistinu kvalitetnim i vrhunskim proizvodima koji zadovoljavaju visoke standarde kvalitete, te izrazio uvjerenje za nastavak suradnje u idućim godinama s obzirom na nove perspektive u kontekstu povlačenja financijskih sredstava iz Europskoga obrambenog fonda.

Također, ministar je rekao da je i ove godine nastavljena dobra praksa Ministarstva obrane po pitanju klasificiranih postupaka, tako da nema niti jedan postupak koji bi se provodio izvan procedure propisane Zakonom o javnoj nabavi, a ukratko se osvrnuo i na tijek procesa nabave u MORH-u, istaknuvši da taj proces obuhvaća velik broj dionika u segmentima postupka u skladu s nadležnostima, čime se sprječava sukob interesa i utjecaj bilo koje vrste.

U ime proizvođača koji su s Ministarstvom obrane potpisali ugovore, obratio se Željko Pavlin predsjednik Uprave tvrtke HS PRODUKT d.o.o. istaknuvši izvrsnu višegodišnju suradnju s Ministarstvom obrane. Zahvalio je ministru Banožiću i Ministarstvu obrane što je i ove godine, unatoč izazovnim vremenima uzrokovanim pandemijom i smanjenjem proračuna nastavljena dugogodišnja tradicija i praksa potpisivanja ugovora s hrvatskim proizvođačima vojne opreme početkom godine. Pavlin je istaknuo da će novac koji se uloži u kupovinu hrvatskih proizvoda osigurati opremanje Hrvatske vojske kvalitetnim proizvodima i držanje koraka sa najboljim vojskama svijeta, a s druge strane, hrvatskoj vojnoj industriji koristit će za plaće te za daljnji razvoj novih proizvoda i projekata kojima će dalje konkurirati na svjetskom tržištu.

Također, direktor tvrtke Šestan Bush d.o.o. iz Preloga Alojz Šestan osvrnuo se na dugogodišnju suradnju s Ministarstvom istaknuvši: “Ove godine obilježavamo 25 godina suradnje s našom vojskom, 25 godina proizvodnje zaštitnih kaciga. Zahvaljujući toj suradnji s našom Hrvatskom vojskom postali smo jedna respektabilna tvrtka izvoznica hrvatske vojne industrije i jedan od najboljih proizvođača na svijetu. Nama je taj kontinuitet i ta suradnja jako bitna kao jedan certifikat za suradnju sa drugim zemljama”.

Od značajnih nabava u 2021. istaknuti su projekti opremanja i modernizacije koji, između ostalog, uključuju nabavu puškostrojnica i aviona ZLIN. Od opskrbnih sredstava istaknuta je nabava borbenih prikrivnih i vodonepropusnih odora, a od nabava iz područja vojne infrastrukture, istaknuto je opremanje prostora u Zrakoplovnoj bazi na Plesu, izgradnja i adaptacija hangara na Lučkom te završetak izgradnje Vojarne 204. brigade u Vukovaru.

Ministarstvo obrane RH potpisalo je 38 ugovora i okvirnih sporazuma o nabavi vojne opreme za potrebe opremanja Oružanih snaga RH s hrvatskim proizvođačima vojne opreme u ukupnoj vrijednosti od oko 284 milijuna kuna. Riječ je o ugovorima kojima Ministarstvo obrane nabavlja odjeću, obuću, naoružanje, opremu, usluge remonta, prehranu i osiguranje pripadnika Hrvatske vojske, te tako na izravan način doprinosi hrvatskom gospodarstvu i hrvatskoj obrambenoj industriji.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 274 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com