Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Izrazito velika smrtnost hrvatskih branitelja

 
Tomo Medved
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved upozorio je u srijedu u Hrvatskom saboru na "izrazito veliku smrtnost" hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, unatrag četiri godine umrlo ih je 15 tisuća.

 

Naime, 1. siječnja 2017. bilo je živo 445 tisuća branitelja, a 1. siječnja 2021. njih 430 tisuća, rekao je ministar i potpredsjednik hrvatske Vlade predstavljajući Saboru izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata kojima bi se olakšalo stjecanje statusa hrvatskog branitelja i hrvatskoga ratnog vojnog invalida (HRVI).

...

Postupak priznavanja statusa HRVI traje i do 3 godine, rekao je ministar, ističući da u tom procesu treba izostaviti prethodnu stručnu procjenu, čije je provođenje dodatno otežala pandemija covid 19.  

Radi dodatnog ubrzanja postupka vještačenja u ostvarivanju statusa HRVI, koji sada obavlja Zavod za vještačenje osoba s invaliditetom i profesionalnu rehabilitaciju (ZOSI) potrebno je vještačenje staviti u punu nadležnost Ministarstva, model, kakav je bio do 2015., objasnio je Medved.  

Vještačenja će, dodao je, obavljati neovisni medicinski  vještaci u četiri prvostupanjska liječnička povjerenstva koja će biti osnovana u Ministarstvu hrvatskih branitelja (MHB).

 

Vještačenje čeka 3.000 branitelja

Tako će se rasteretiti Zavod u kojemu na vještačenje trenutno čeka oko tri tisuće branitelja, koji čine oko 10 posto ukupnog broja predmeta za vještačenje.

Medved navodi i druga poboljšanja, poput ubrzanja stambenog zbrinjavanja, te odgovara na propitivanja o sredstvima za provedbu svih mjera iz zakona.  

Ministarstvo je 2015. imalo proračun od 972 milijuna, a ove godine 1, 3 milijardi, dakle povećanje je za više od 404 milijuna kuna, rekao je Medved i pozvao sve zastupnike na „jedinstven pristup“ radi usvajanja zakona kojim bi se najzaslužnijima za obranu domovine, omogućilo ostvarivanje zasluženih statusnih prava.  

Odbacio je tumačenja o uvođenju novih prava. „Ne uvodimo nova prava za branitelje“, rekao je Anti Deuru i Mariji Jelkovac (HDZ).

Ministar nije izravno odgovorio na upite zastupnika Hrvatskih suverenista koliko je branitelja „proizveo“ u svom mandatu.

Braniteljski status ne regulira MHB, nego MORH, odnosno MUP za svoje pripadnike, odgovorio je Željku Sačiću koji se pozvao na izjavu predsjednika Tuđmana da je Domovinski rat izvojevalo oko 33.500 branitelja, a danas ih  preko 504 tisuće.

Branka Bačića (HDZ) zanimalo je hoće li izmjene zakona o braniteljima i zakon o civilnim stradalnicima povećati broj korisnika. Trenutno 3.000 osoba čeka na ZOSI vještačenje, a kod civilnih stradalnika projekcija je da će se raditi o 2.500 novih, odgovorio je ministar Medved Bačiću koji mu je u ime Kluba HDZ-a čestitao rođendan i zahvalio za sve što je učinio za hrvatske branitelje.

 

O Žinićevoj deložaciji

Ministar se osvrnuo i opasku Arsena Bauka (SDP) kako se stječe dojam da se Ministarstvo nije pretrglo u rješavanje slučaja župana Ive Žinića koji bespravno koristi stan u Zagrebu.

„U konkretnom slučaju u tijeku je sudski postupak i  dok on traje Ministarstvo ne može pristupiti deložaciji“, rekao je ministar, navodeći da ima još 67 sličnih predmeta koji datiraju od sredine 90-tih, a radi se uglavnom o stanovima koje je dodjeljivao MORH.

Oštro je odgovorio Vesni Nađ (SDP) koja ga je pitala je  li iznevjerio suborce s kojima je prosvjedovao u šatoru na Savskoj, donoseći zakon koji je neprovediv i birajući suradnike koji su zbog nedostatka integriteta, morali otići.

„Rastužuje da ni danas ne možete prihvatiti činjenicu da su HRVI pred vašim vratima prosvjedovali 555 dana, što je jedinstven slučaj“, odgovorio je Nađ koja je u to vrijeme bila zamjenica ministra branitelja.

Stipo Mlinarić (DP) kritizira Vladu zbog čestih izmjena zakona, kaže kako se time stječe dojam da je braniteljska populacija privilegirana, Davor Dretar (DP) ministra je upitao zašto ga više ne smeta spomenik Veselinu Šoškočaninu.

„I dalje smatram da je taj spomenik neprihvatljiv“, odgovara mu Medved i upućuje ga da se obrati nadležnima, a to je, kaže, komunalno poduzeće nadležno za upravljanje objektima koji se nalaze na grobljima.

Marijani Petir (NZ) je potvrdio da radovi na veteranskim centrima u Sisku, Šibeniku, Daruvaru i Sinju teku u skladu s dinamikom, predviđeni završetak je prosinac ove godine,  a do 2023. opremanje i stavljanje u punu funkciju.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 526 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com