Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Datum koji označava završetak Domovinskog rata

Godišnjica predaje 21. kordunskog korpusa

 

Predaja 21. kordunskog korpusa

 

Novosti iz Domovine

 

 

Pod pokroviteljstvom predsjednice Republike, a u organizaciji grada Gline, svečano se obilježava 22. obljetnica pobjede Oružanih snaga Republike Hrvatske u Glini predajom 21. kordunskog korpusa tzv. RSK u oslobodilačkoj vojno-redarstvenoj operaciji "Oluja".

 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović položila je vijenac i zapalila svijeću kod spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu.

...

Ovo je uistinu izniman datum koji označava završetak Domovinskog rata, zapravo mirni završetak, bila je razborita odluka od strane vodstva 21. korpusa da se predaju, čime su spriječene daljnje žrtve. Evo na današnji dan prije 22 godine, zaokružili smo vojne operacije koje su dale biljeg i u tvrdile hrvatsku samostalnost, izjavila je predsjednica.

 

Kazala je da se rat nije vodio niti na jednom pedlju srpskog teritorija, što sve govori o političkom i moralnom karakteru rata, koji je za Hrvate bio samo obrambeni i oslobodilački.

Ministar branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Tomo Medved podsjetio je kako je za Oluje u svega 84 sata s oko 200.000 branitelja oslobođen prostor od 10.000 četvornih kilometara. Dobrom organizacijom oslobodilačkih akcija, kako je rekao, neprijateljska je vojska bila prisiljena na bezuvjetnu predaju. Poručio je kako mlade generacije moraju znati tko je i kako stvorio Hrvatsku. Spomenuo je kako Ministarstvo branitelja uz potporu Vlade, upravo usvojenim zakonskim prijedlogom  rješava najvažnija pitanja branitelja.

O vojnom aspektu predaje 21. korpusa neprijateljske vojske, kada se predalo oko 5000 vojnika s 12 tenkova 13 teških topova i drugog naoružanja, govorio je izaslanik ministra obrane i potpredsjednika Vlade general-pukovnik Drago Matanović.

Brojna izaslanstva položila su vijence na spomen obilježje poginulim braniteljima i civilnim žrtvama, te su nazočila svečanom otvorenju crkvišta Sv. Ivana Nepomuka na mjestu crkve srušene u Domovinskom ratu, a posjetili su i mjesto predaje, gdje je o vojnoj operaciji govorio general Vlado Hodalj.

U sklopu svečanosti priređena je izložba ratnih fotografija te taktičko-tehnički zbor Hrvatske vojske.

 Foto: 1. Izvor

Autor: UCM

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medij

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 227 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com