Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
Od svog osnutka 1723. godine Franjevački samostan bio  i ostao rasadište vjere, obrazovanja i kulture te čuvar hrvatskog jezika i identiteta

Franjevački samostan u Vukovaru bit će novo turističko odredište

 

Franjevci

 

Novosti iz Domovine

 

 

Franjevački samostan Vukovar predstavio je projekt Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara kojim će se otvoriti novi muzej, knjižnica, vinoteka i suvenirnica u sklopu samostana.

 

Projektom Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara, čiju provedbu (su)financira Europski fond za regionalni razvoj te Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara, obnovit će se i očuvati 1 nepokretno (Franjevački samostan Vukovar) te 4 pokretna kulturna dobra (3 zbirke knjiga koje obuhvaćaju knjige iz XVII, XVIII, XIX stoljeća i matične knjige te 1 zbirka inventara samostana).

...

Pored navedenog, do kraja godine u sklopu Franjevačkog samostana bit će smješten Franjevački muzej kojim će se pokazati bogata kulturna i umjetnička baština sačuvana u samostanskom arhitektonskom habitusu, dok će se rekonstrukcijom i uređenjem potkrovlja stvoriti odgovarajući prostor za znanstveno-edukativne aktivnosti kao i za adekvatno zbrinjavanje velikog fundusa knjiga knjižnice fra Marko Kurolt. Ne manje važno, neiskorišteni podrum Franjevačkog samostana zamijenit će  vinoteka i suvenirnica u sklopu kojih će biti dostupni dizajnirani suveniri i brošure muzeja kao i suveniri te ostali proizvodi lokalnih proizvođača (vinara, obrta za izradu suvenira, pčelara i sl.), a što će kulturnom dobru samostana pružiti dodatnu, tržišnu vrijednosti.

 

Gvardijan Franjevačkog samostana Vukovar fra Ivica Jagodić na predstavljanju je istaknu kako je od svog osnutka 1723. godine Franjevački samostan bio  i ostao rasadište vjere, obrazovanja i kulture te čuvar hrvatskog jezika i identitetaUnatoč brojnim okupacijama te vremenskim nesigurnostima, franjevci su uspjeli očuvati kulturno i umjetničko blago, a po kompleksnosti i cjelovitosti baštine Franjevački samostan svrstan je među najvrjednije spomeničke sklopove kontinentalne Hrvatske te je registriran kao spomenik kulture visoke A (I) kategorije. Upravo zahvaljujući projektu Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana Vukovar u turističku ponudu grada Vukovara čijoj su provedbi, svatko u svom dijelu, doprinos dali ključni dionici razvoja zajednice i partneri – grad Vukovar, Vukovarsko-srijemska županija, Turistička zajednica grada Vukovara, Gradski muzej Vukovar, grad Vukovar pokazat će svoju najbogatiju riznicu blaga, dok će Franjevački samostan s već posvećenom crkvom sv. Filipa i Jakova poprimiti novu dimenziju koja se očituje u bogatoj kulturnoj baštini, rekao je fra Ivica Jagodić.

 

 

Foto: 1. Dubravka Petric/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 366 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com