Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Minutom šutnje odana je počast preminulom skupniku Josipu Briškom

 
HRVCON
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

HRVCON

 

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, u utorak 17. rujna 2019., upriličen je svečani doček 10. hrvatskog kontingenta (HRVCON) iz misije potpore miru “Odlučna potpora” (Resolute Support) u Afganistanu, koji broji 94 pripadnika Hrvatske vojske.

 

U sklopu hrvatskog kontingenta, iz područja misije vratio se i 41 pripadnik Oružanih snaga partnerskih A5 zemalja, od kojih je 31 pripadnik Vojske Crne Gore, šest Armije Sjeverne Makedonije, dva OS Albanije te dva pripadnika OS Bosne i Hercegovine.

 

HRVCON

 

Dočeku su, uz obitelj i prijatelje, prisustovali i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Zrinko Petener, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika GS OS RH general-pukovnik Drago Matanović, vojni izaslanici partnerskih zemalja te ostali predstavnici ustrojbenih cjelina Ministarstva obrane RH i Hrvatske vojske.

Minutom šutnje odana je počast preminulom skupniku Josipu Briškom.

Zapovjednik 10. hrvatskog kontingenta brigadir Dragiša Konsa po dolasku u vojarnu na Plesu predao je prijavak potpredsjedniku Vlade i ministru obrane Damiru Krstičeviću koji je čestitao pripadnicima na profesionalno odrađenoj misiji u Afganistanu: „Odradili ste ovu zahtjevnu zadaću onako kako smo to i očekivali od vas – časno i ponosno! Onako kako to radi Hrvatska pobjednička vojska – podignute glave, snažno i s fokusom na zadaću!“

 

HRVCON

 

Također, ministar se posebno zahvalio obiteljima pripadnika na razumijevanju i potpori za vojni poziv njihovih najmilijih. Izrazio je žaljenje i sućut zbog pogibije skupnika Josipa Briškog i kazao kako će sjećanje na njega živjeti zauvijek: „Upravo iz poštovanja na žrtvu Josipa Briškog, Središte za međunarodne vojne operacije preimenovali smo u „Središte za međunarodne vojne operacije Josip Briški“ kojega ćemo svečano otvoriti 1. listopada ove godine.“

 

HRVCON

 

Izaslanik predsjednice RH Zrinko Petener poželio je dobrodošlicu svim pripadnicima čestitavši im na uspješno odrađenoj misji: „Hvala na savjesno ispunjenim zadaćama, na odgovornom pristupu dužnosti, na uzornom ponašanju te poštovanju koje ste iskazali prema državi Afganistanu i njegovim stanovnicima.“

General zbora Šundov čestitao je pripadnicima na izvrsno obavljenoj zadaći u misiji potpore miru, na hrabrosti i vojničkom držanju koje su pokazali u najtežim trenutcima: „Sudjelovanjem u misiji u Afganistanu još ste jednom potvrdili da pripadamo zajednici profesionalnih i obučenih vojski na čiju potporu naši građani, saveznici i partneri mogu uvijek računati.“

 

HRVCON

 

Zapovjednik kontingenta brigadir Dragiša Konsa zahvalio je svim pripadnicima misije kazavši kako je 10. HRVCON zaključio još jednu uspješnu misiju Hrvatske vojske, unatoč tome što misija nažalost nije protekla bez poteškoća. „Skupnik Josip Briški istinski je živio život vojnika, bio je ponosan noseći uniformu hrvatskog vojnika i bio je ponosan na pripadnost posebnoj skupini ratnika- specijalnim postrojbama Hrvatske vojske“, naglasio je zapovjednik izrazivši ovim putem najdublju sućut obitelji stradalog skupnika.

 

HRVCON

 

„Moje iskustvo iz misije izuzetno je pozitivno, dobili smo neprocjenjivo iskustvo kakvo ne možemo dobiti unutar granica domovine“, kazala je natporučnica Ema Ormanec, liječnica 10. hrvatskog kontingenta.

Ovom prigodom, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović i zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Boris Šerić uručili su poticajne mjere, nagradni dopust i pohvale 18-orici pripadnika 10. HRVCON-a za uspješno obavljene zadaće te ostvarene natprosječne rezultate i dostojanstveno predstavljanje hrvatskog kontingenta u misiji Resolute Support.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 293 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com