Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Prikaz JTAC sposobnosti s američkim avionima F-16 i helikopterima Kiowa Warrior

 
Kontrolno-nadzorni toranj
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” na Slunju u petak, 4. listopada 2019. godine održana je prezentacija kontrolno – nadzornog tornja, donacije Vlade Sjedinjenih Američkih Država Hrvatskoj vojsci, u sklopu koje je održan prikaz JTAC sposobnosti s američkim avionima F-16 i helikopterima Kiowa Warrior.

 

Naime, u sklopu prezentacije kontrolno – nadzornog tornja (Range Control Tower) koji je na Slunju izgradilo Zapovjedništvo Američkih zrakoplovnih snaga u Europi, održan je metodski prikaz JTAC sposobnosti uz sudjelovanje tri američka zrakoplova F-16 iz zrakoplovne baze Aviano u Italiji i dva helikoptera Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

 

Kontrolno-nadzorni toranj

 

 

Krstičević: Današnja demonstracija pokazala je novu snagu Hrvatske vojske

U toj prigodi ministar Krstičević istaknuo je: “Današnja demonstracija pokazala je novu snagu Hrvatske vojske gdje smo vidjeli impresivne sposobnosti naših pripadnika koji su danas navodili američke zrakoplove F-16, s druge strane američki kontrolori su navodili naše Kiowa Warrior helikoptere. Ovo je ogromno postignuće! Na ovakav način stvaramo zajedništvo i partnerstvo i gradimo jaku i moćnu vojsku!”

Također, ministar je naglasio kako će se korištenjem tornja u obuci za potrebe postrojbi Hrvatskog ratnog zrakoplovstava unaprijediti obuka posada Kiowa helikoptera, a u bliskoj budućnosti i buduća obuka posada helikoptera Crni Jastreb i pilota novih borbenih aviona. “Konstantno ulažemo u Hrvatsku vojsku, vojne poligone i vojarne samostalno, ali i u suradnji s našim saveznicima i predano ćemo to činiti i dalje!”, poručio je ministar zahvalivši se svima koji su sudjelovali u projektu izgradnje JTAC tornja.

 

Američki veleposlanik Kohorst: SAD je ponosni saveznik Hrvatske

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Robert Kohorst poručio je kako je SAD ponosni saveznik Hrvatske istaknuvši: “Toranj pred nama simbol je kontinuirane podrške Sjedinjenih Američkih Država Hrvatskoj u modernizaciji Oružanih snaga.”

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov posebno se zahvalio Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu, Uredu za obrambenu suradnju, Nacionalnoj gardi Minnesote te Zapovjedništvu Američkih snaga za Europu kazavši kako će s današnjim danom doći do podizanja na višu razinu kompatibilnosti i interoperabilnosti Hrvatske vojske sa saveznicima i partnerima:” Za Republiku Hrvatsku Sjedinjene Američke Države su najvažniji strateški partner u održavanju i razvijanju hrvatskih obrambenih sposobnosti. Naša ambicija je dostignutu razinu sposobnosti održavati i unaprijediti.”

 

Kontrolno-nadzorni toranj

 

 

Kontrolno-nadzorni toranj će omogućiti uspješno vođenje i nadzor obuke i vježbi s bojnim gađanjem na zrakoplovnom strelištu vojnog poligona na Slunju

Kontrolno – nadzorni toranj (Range Control Tower) kojeg je na vojnom poligonu “E. Kvaternik” na Slunju izgradilo Zapovjedništvo Američkih zrakoplovnih snaga u Europi (United States Air Force in Europe – USAFE), osigurat će sigurno i uspješno vođenje i nadzor obuke i vježbi s bojnim gađanjem na zrakoplovnom strelištu vojnog poligona “Eugen Kvaternik” na Slunju. Projekt izgradnje JTAC tornja financiran je od strane Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi (United States Air Force in Europe – USAFE) u ukupnom iznosu od 850 000 dolara. JTAC – Joint Terminal Attack Controller – kontrolori bliske zračne potpore, kvalificirani su pripadnici oružanih snaga, koji s određenog položaja upravljaju djelovanjem borbenih zrakoplova koji provode blisku zračnu potporu i druge napadne zračne operacije.

Izgradnja kontrolno – nadzornog tornja inicirana je od strane pripadnika hrvatske i američke vojske, nakon višegodišnje suradnje u provedbi zajedničke obuke i vježbi.

Korištenje RC tornja omogućit će naprednu obuku na bilateralnoj razini između postrojbi Hrvatske vojske i USAFE, razvoj i održavanje JTAC sposobnosti , implementaciju operativnih i sigurnosnih procedura u obuci prednjih zračnih kontrolora/JTAC OS RH i zračnih snaga USAFE prvenstveno iz zračne baze Aviano koji nemaju sličnih mogućnosti obuke u Italiji, zatim unaprjeđenje obuke posada helikoptera Kiowa Warrior OH 58D, a u bliskoj budućnosti i u obuci pilota helikoptera MH-60 Black Hawk i pilota novih borbenih aviona, a postrojbama HKoV-a potpuni nadzor i kontrolu združenih vatri na poligonu, kontrolu uporabe zračne potpore kao i koordinaciju upotrebe bespilotnih letjelica tijekom vježbi i uvježbavanja postrojbi.

Događaju su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država Robert Kohorst, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera general pukovnik Drago Matanović, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul i ostali visoki uzvanici.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 228 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com