Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

 U Zagrebu je od jučer 21 novozaražena osoba koronavirusom, većina se zarazila u noćnim klubovima

 
COVID-19
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Danas, Đakovo bilježi 10 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a još je šestero novozaraženih u Osijeku, Kopačevu, Dalju i Batini. U Požegi je jutros prijavljeno 5 novih slučajeva.

 

Opet je najveći problem u gradu Zagrebu.

...

Na snagu je stupila odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite o ukidanju mjere obvezne samoizolacije za ulazak u Hrvatsku iz BiH, Srbije i Crne Gore i još desetak zemalja. Voditelj Službe za susjedne zemlje u Upravi za granicu Tomislav Kufner izjavio je kako je jutros probijena magična brojka od milijun najava ulazaka u RH.



Podaci iz županija

•  U Zagrebu je od jučer 21 novozaražena osoba koronavirusom. Većina se zarazila u noćnim klubovima ili su kontakti ranije zaraženih osoba, ističu iz zagrebačkog stožera.


• U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ obrađeno je 144 uzoraka od kojih je 16 bilo pozitivno na koronavirus. Deset novopozitivnih osoba je s područja Đakova, tri iz Kopačeva, a po jedna iz Osijeka, Dalja i Batine. Svi su kontakti ranije oboljelih, priopćio je stožer Osječko-baranjske županije.

• U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema novih slučajeva zaraze koronavirusom. Testirano je 15 osoba. Međutim, pozitivna je jedna osoba koja ima prebivalište na području županije, ali testirana je i liječi se na području grada Zagreba. Epidemiolozi su utvrdili da je za to vrijeme ostvarila pet kontakata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u koji se sada nalaze u samoizolaciji. 

• Još jedna osoba iz Bapske zaražena je koronavirusom - pokazala je analiza 58 uzoraka, koliko je obrađeno u posljednja 24 sata na području Vukovarsko-srijemske županije, izvijestio je tamošnji Stožer. Jedna je osoba hospitalizirana, dok se ostalih 9 nalazi na kućnom liječenju. U samoizolaciji su 273 osobe, od čega su njih 176 kontakti oboljelih.

• Na području Virovitičko-podravske županije županije nema novooboljelih od korona virusa, priopćio je tamošnji stožer. U posljednja 24 sata testirano je 20 osoba, a ukupno je napravljeno 1.398 testova.


• U Karlovačkoj županiji dvije su novooboljele osobe. Riječ je o bliskim obiteljskim kontaktima ranije oboljele osobe. Novozaraženi su već bili u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nema niti jedne osobe, a sve oboljele osobe imaju blažu kliničku sliku. U samoizolaciji su 73 osobe, a u posljednja 24 sata evidentirano je jedno kršenje samoizolacije.

• Još sedam osoba je pozitivno na koronavirus na području grada Požege, javlja Portal Požega.eu . Navodno je zaraženo šest osoba iz naselja Bankovci koji su bli u kontaktu s dvije osobe koje su se vratile iz Njemačke. Navodno je zaražen i mladić iz Požege koji je boravio u jednom zagrebačkom noćnom klubu.
• U Ličko-senjskoj županiji 74. dan za redom nema novooboljelih osoba. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 6 osoba uzimanjem uzoraka.

• Iz Zadra je priopćeno kako na području Zadarske županije nema novooboljelih osoba, a da je u samoizolaciji je 407 osoba. Jučer je napravljen 91 test . Policija nije zabilježila nijedno kršenje mjere samoizolacije. Gradonačelnik Branko Dukić negativan je na koronavirus i od danas više nije u samoizolaciji.


• Nema novooboljelih na području Istarske županije u protekla 24 sata, objavio je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

• U Primorsko-goranskoj županiji danas počinje raditi sedam turističkih ambulanti - u Opatiji, Crikvenici, Njivicama, Krku, Baški, Rabu i u Malom Lošinju.  Zdravstvene timove čine mladi liječnici i medicinske sestre ili tehničari, kojima je osiguran smještaj u ljetnom mjestu rada.

• Žarišta su i dalje Đakovo i Zagreb, a ono što zabrinjava je mogući prodor virusa u zdravstvene ustanove. Naime, na izlasku iz bolnice u Dubravi zaraza je potvrđena jednoj pacijentici, a u Kliničkoj bolnici Merkur na Odjelu urologije dvoje je zaraženih zdravstvenih djelatnika.
• Jedno od žarišta zaraze u posljednje su vrijeme i noćni klubovi pa je stožer još jednom apelirao na mlade i vlasnike klubova da poštuju mjere zaštite. Nad njima je pojačan i nadzor - inspekcija ga je provela u 245 noćnih klubova i u njih 68 - utvrđene su nepravilnosti.



Koronavirus u svijetu

• Slovenija, koja bilježi 15 novozaraženih, zasad neće maknuti Hrvatsku s popisa epidemiološki sigurnih zemalja. Od zemalja u našem okružju, najviše je novozaraženih u Srbiji, 276, a u BiH ih je 109.


• Istodobno, iz Svjetske zdravstvene organizacije poručuju da će "pozorno pročitati" kinesku studiju o novom soju virusa svinjske gripe koji je navodno zarazan i za ljude te da ga treba pomno pratiti kako i on ne bi postao "pandemijski virus".

• Uoči novog ublažavanja restrikcija zbog pandemije koronavirusa, koje su stupile na snagu danas, 1. srpnja, građani Praga okupili su se jučer navečer oko 500 metara dugačkog stola na Karlovom mostu. Pražani su pozvani da na ovu proslavu ponesu hranu i piće, te da uz pjesmu i ples kažu zbogom epidemiji koronavirusa. Opširnije

• Sjedinjene Države su u utorak zabilježile oko 47.000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći dnevni porast novih slučajeva zaraze od početka pandemije, objavila je novinska agencija Reuters.

 

Autor: Lorena Tulić

Izvor: hrt

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 357 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com