Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

 "Prvo se čula tutnjava, kao grmljavina, zatim je krenulo ponovno tunjati i ljuljati sve oko nas i nakon 2 min. jos dvaput je zatutnjalo"

 
Potres
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Potres magnitude 4,2 po Richteru pogodio je u nedjelju u 12,59 sati područje oko Gračaca, izvijestio je Euromediteranski seizmološki centar(EMSC).

 

Jak potres se osjetio širom Dalmacije, epicentar mu je bio na dubini od 10 kilometara, 12 kilometara jugoistočno od Gračaca.

...

Jedan stanovnik Gračaca rekao je da je potres trajao kratko, ali se poprilično osjetio. Ako je suditi po komentarima na EMSC-ovoj aplikaciji, potres se osjetio diljem Dalmacije tako da su građani Zadra, Šibenika i Splita osjetili ovaj potres.

"Ovaj se zaista čuo i osjetio", napisala je u komentaru jedna pratiteljica EMSC-a iz Zadra. "Kuća se zatresla", posvjedočio je pratitelj iz Gračaca, a drugio je dodao da je "drhtalo kao kad su tenkovi '95. prolazili". Očevidac iz Kistanja napisao je: "Prvo se čula tutnjava, kao grmljavina, zatim je krenulo ponovno tunjati i ljuljati sve oko nas i nakon 2 min. jos dvaput je zatutnjalo".

"Vrpolje kod Knina, jako neugodno, sve se treslo, bili smo vani, užas jedan", "Čula se jaka tutnjava i dobro je protreslo (Maslenica, pored Zadra)", "Jako se zatreslo u Benkovcu", samo su neki od komentara korisnika aplikacije.

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je da je potres koji je u nedjelju pogodio područje oko Gračaca bio snažan no nije bilo dojava o materijalnim štetama, a poručio je i kako ga ne treba dovoditi u vezu s potresima iz zagrebačkog epicentralnog područja.

"Potres je bio umjereno jak-jak. Dakle, radi se o snažnom potresu koji se u užem epicentralnom području značajno manifestirao i osjetio što je izazvalo veliku zabrinutost građana. Osjetio se na širem području, skroz do Zadra, Biograda, Knina te je izazvao veliku uznemirenost stanovništva, makar do sada nismo primili dojavu o nikakvim materijalnim štetama", izjavio je Kuk za N1.

Naglasio je i kako potres ne treba povezivati s potresima iz zagrebačkog epicentralnog područja jer oni nisu direktno povezani.

Područje oko Gračaca, Knina i južni dio priobalja je također jako seizmički aktivan i u njemu se potresi događaju, ustvrdio je.

"Radi se o jakom potresu, ali ne tako jakom da bi trebao izazivati materijane štete i nadamo se da se radi o uobičajenoj sezmičkoj aktivnosti", zaključio je seizmolog Krešimir Kuk.

Seizmološka služba HR na Twitteru je objavila da je u 12.55 sati kod Gračaca zabilježen potres magnitude 4,2 po Richteru.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 443 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com