Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Obostrano priznavanje plovidbenosti vojnih zrakoplova (MBAR-Mutual Bilateral Airworthiness Recognition)

 
Zemunik
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U organizaciji Samostalne službe za vojni zračni i pomorski promet Ministarstva obrane Republike Hrvatske, u 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku su od 10. do 12. rujna 2019. održani sastanci stručnjaka za vojni zračni promet.

 

Riječ je o predstavnicima nacionalnih vojnih zrakoplovnih autoriteta iz Hrvatske, Češke, Mađarske i Slovačke koje su članice Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta (Multinational Aviation Training Centre – MATC) čije je sjedište Direktorata u Vyškovu u Češkoj Republici.

...

Cilj ovog stručnog skupa u Zemuniku bio je obostrano priznavanje plovidbenosti vojnih zrakoplova (MBAR-Mutual Bilateral Airworthiness Recognition), a razgovaralo se i o standardizaciji ključnih misija kojima se bave nacionalne službe za vojni zračni i pomorski promet od područja školovanja, održavanja zrakoplova kao i letenja kako bi isti standardi vrijedili u zemljama članicama MATC-a.

Hrvatski predstavnici prezentirali su i ispunjene upitnike za priznavanje vojnog zrakoplovstva te time dali svoj doprinos u uspostavi jedinstvenih kriterija za sve četiri zemlje uključene u program Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta.

 

Zemunik

 

Tijekom boravka u Zemuniku sudionici sastanka obišli su i zračne protupožarne snage gdje su im predstavljene aktivnosti i opremljenost Protupožarne eskadrile.

Voditelj Samostalne službe za vojni zračni i pomorski promet MORH-a brigadir Saša Crnec kazao je kao je riječ o redovitim sastancima na kojima se u pravilu jedanput godišnje iznose promjene u zakonskoj regulativi u području vojnog zračnog prometa kod zemalja članica MATC-a. „Suradnja među članicama MATC-a između ostalog obuhvaća i područje vojnog zračnog prometa te smo razmatrali sve ono što može ovaj sektor unaprijediti i učiniti još efikasnijim. Konkretno, kada piloti iz jedne države odlaze na školovanje u drugu, važno je ujednačavanje i priznavanje certifikata koji će biti istovjetni u svim državama uključenim u projekt MATC-a“, iznio je brigadir Crnec.

Inicijativa za uspostavu Međunarodnog zrakoplovnog obučnog središta pokrenuta je 2011. godine u cilju standardizacije zrakoplovne obuke, povećanja interoperabilnosti te uštede troškova povećanjem efikasnosti i efektivnosti obučnih aktivnosti putem multinacionalne suradnje u okviru NATO-ove inicijative „Pametne obrane“ („Smart Defence“). U lipnju 2015. potpisan je Memorandum o suglasnosti uspostave Središta između zemalja članica (Češka Republika, Republika Hrvatska, Mađarska i Slovačka Republika).

Iz programa aktivnosti ovog međunarodnog zrakoplovnog središta u 93. zrakoplovnoj bazi HRZ-a školovanje za pilote helikoptera 2017. završila su dvojica čeških pilota koji su školovani na helikopterima BELL-206B u Eskadrili helikoptera.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 183 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com