Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Povijest nas obvezuje da se ni jedna žrtva ne zaboravi te da se u budućnosti žrtva Vukovaraca ne umanji niti krivo navodi i interpretira"

 
Vukovar
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Vukovar

 

Uoči Dana neovisnosti Republike Hrvatske, u ponedjeljak će se s početkom u 18.30 sati slaviti misa za vukovarske žrtve u vukovarskoj crkvi sv. Filipa i Jakova koju će predvoditi pomoćni biskup Đakovačko-osječke nadbiskupije Ivan Ćurić, a potom će se održati i molitva u dvorištu Franjevačkog samostana u prigodi postavljanja Popisa vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu, objavljuje hkm.hr.

 

Prema riječima fra Ivice Jagodića, podignut spomenik sadrži popis svih vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu 1991. godine.

...

“Poznato je kako je naš grad pretrpio najveću žrtvu u Domovinskom ratu kroz gotovo tri mjeseca. Zbog opsade Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije, a i uz pomoć sprskih paravojnih snaga, grad je bio zatvoren te ljudi nisu mogli ništa pomoći.

Moralo je proći 28 godina kako bi bio kompletiran popis žrtava. Na popisu se nalazi imena 2717 osoba, a među njima imenima nalaze se svi poginuli branitelji, pripadnici civilne zaštite u gradu Vukovaru, svi zatočeni i ubijeni u srpskim koncentracijskim logorima, brojni nestali, hrvatski branitelji iz drugih gradova koji su došli braniti Vukovar.”

 

Ovime iskazujemo trajan spomen svim vukovarskim žrtvama što nas i povijest obvezuje kako se ni jedna žrtva ne bi zaboravila

 

Kako je ustvrdio fra Ivica Jagodić, popis je kompletiran kako bi se moglo budućim generacijama govoriti o preciznim podacima jer svaka žrtva ima smisla i oni su naš ponos.

“Ovime iskazujemo trajan spomen svim vukovarskim žrtvama što nas i povijest obvezuje kako se ni jedna žrtva ne bi zaboravila te kako se u budućnost žrtva Vukovaraca ne bi umanjila niti krivo navodila i interpretirala. Postavljanjem spomenika koji sadrži popis vukovarskih žrtava želimo zadržati u pamćenju, u molitvi i vjerničkom zajedništvu sve žrtve te želimo iskazati pijetet svim nevino stradalima koji su u obrani suvereniteta Republike Hrvatske poginuli, nestali, zatočeni ili stradali na bilo koji način.

Osobito pažnju želimo iskazati onima koji još uvijek za svoje najbliže ne znaju gdje su, kojima se još uvijek ime nigdje ne navodi. Ovaj spomenik u dvorištu Franjevačkog samostana može poslužiti kao mjesto utjehe te se može donijeti cvijeće ili zapaliti svijeća u znaku vječne hvale pred svakim imenom.”

Popis svih vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu 1991. godine upisan je u ploču u staklenu ogradu koja gleda na Dunav u dvorištu Franjevačkog samostana.

“Njihova imena nalaze se na najčasnijem mjestu s pogledom na Vukovar i rijeku Dunav. Vječno mogu promatrati kako grad živi i kako Dunav teče”, poručio je fra Ivica Jagodić.

 

Vukovar

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: hkm

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 320 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com