Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Krstičević: “Bila mi je čast rame uz rame služiti našoj Hrvatskoj s generalom Andrijom Matijašom – Paukom”

 
Andrija Matijaš Pauk
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U Općini Marina danas, 9. listopada 2019. godine, obilježena je 24. obljetnica pogibije general-bojnika Andrije Matijaša – Pauka.

 

Uz članove obitelji, prijatelje i brojne veterane 4. gardijske brigade koji su došli odati počast svome suborcu, obljetnici su prisustovali i izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OS RH ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov te ostali visoki uzvanici.

...

Na groblju u Pozorcu članovi obitelji i izaslanstva položili su vijence na grobu Andrije Matijaša – Pauka, a u crkvi “Svetog Jakova” u Marini misu zadušnicu predvodio je župnik don Josip Mudronja.

 

Ministar Krstičević: “Bila mi je čast rame uz rame služiti našoj Hrvatskoj s generalom Andrijom Matijašom – Paukom”

Andrija Matijaš Pauk

 

“Bila mi je čast rame uz rame služiti našoj Hrvatskoj s generalom Andrijom Matijašom – Paukom“, rekao je ministar Krstičević istaknuvši kako je Andrija Matijaš – Pauk bio istinski uzor i vođa, simbol hrabrosti, a njemu u čast Četvrta gardijska brigada nosi ime Pauci.

Ministar je naglasio kako mu je izuzetno drago što Časnička škola Hrvatskog vojnog učilišta nosi ime Andrije Matijaša Pauka. “Sjećanjem na naše heroje zajedno nastavljamo promicati vrijednosti Domovinskog rata na temelju kojih je izgrađena pobjednička Hrvatska vojska i Republika Hrvatska i uspomene na heroje kao što je bio Matijaš, koji su nas trajno zadužili svojim djelima i borbom za Hrvatsku”, poručio je ministar Krstičević.

Također, podsjetio je na riječi generala Matijaša – Pauka: “Kad krenemo, gorit će nebo i zemlja”, koje su trajno upisane u hrvatsku povijest.

General Šundov prisjetio se ratnog puta generala kazavši kako upravo junaci poput njega trebaju biti uzor mladim naraštajima koji dolaze: “Braneći i baštineći svoju prošlost i njene istinske vrijednosti zajedničkim snagama stvaramo preduvjete za sigurnu budućnost Hrvatske i njezinih građana.”

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban poručio je kako smo zauvijek dužni živjeti vrijednosti koje su promicali heroji domovinskog rata.

Pokojnom generalu u ime lokalne zajednice počast je odao i načelnik općine Marina Ante Mamut.

General bojnik Andrija Matijaš – Pauk bio je pripadnik 4. gardijske brigade od 1992. godine, do svoje pogibije 9. listopada 1995. tijekom akcije “Južni potez”, u sukobu sa srpskim snagama na ulazu u Mrkonjić-Grad u Bosni i Hercegovini.

 

Andrija Matijaš Pauk

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 234 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com