Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Danas smo mu uručili medalju za uzornu službu u vojsci i odličje za službu unutar granica SAD-a, za službu na Pacifiku"

 
Iwo Jima
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U Selcu živi nastariji čovjek u Hrvatskoj. Josip Kršul ima 107 godina. Jedna od važnijih epizoda u njegovu dugom životu je sudjelovanje u postrojbama američke vojske na japanskom otoku Iwo Jimi u Drugom svjetskom ratu.


Stoga su ga danas posjetili američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst i izaslanstvo američke vojske kako bi mu uručili odličja i dokumente koje su o njegovoj službi pronašli u vojnim arhivima.

...

I danas su se na selačkoj rivi mimoilazile generacije. I dok je pred jednim cijeli životni vijek, iza Josipa Kršula bogato je životno iskustvo. Drago je sumještanima što "imaju" najstarijega Hrvata.

Pozdravila je barbu Josipa i američka vojska koja mu je u njegovoj 108. "stigla u goste." Uz zahvale, stigla su mu i brojna odličja za sudjelovanje u američkoj vojsci.

 

Iwo Jima


"Danas smo mu uručili medalju za uzornu službu u vojsci i odličje za službu unutar granica SAD-a, za službu na Pacifiku", rekao je Robert Mathers, brigadir, američki vojni izaslanik.


Josip Kršul rođen je 10. prosinca 1911. u Selcu. Nakon školovanja za električara odlazi u Ameriku. Ondje ga zatječe Drugi svjetski rat pa se javlja u američku vojsku u kojoj sudjeluje i u bitki za Iwo Jimu 1945. godine.


Najstariji je Hrvat, ali i jedan od najstarijih američkih vojnih veterana. Nekoliko stotina tisuća američkih vojnika koji su sudjelovali u Drugom svjetskom ratu još živi. Najstariji ima 112 godina, tako da Kršul nije najstariji američki veteran.

Od barbe Josipa nismo uspjeli izvući misao ili komentar, piše hrt.hr. Mnogo je toga iza njega. Nakon smrti supruge s kojom nije imao djece, prije sedam godina vratio se u rodni kraj. Za njega se brine nećak čija je majka, Josipova sestra, nedavno umrla u 102. godini.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT/Danijela Minić

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 149 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com