Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Sredinom ožujka i službena objava o planu naoružavanja za ovu godinu

 
Višenamjenski borbeni avion
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Ministar obrane Mario Banožić izjavio je u srijedu kako će Vlada u periodu od nekoliko tjedana donijeti odluku o nabavci višenamjenskih borbenih zrakopova, najavivši za sredinu ožujka i službenu objavu o planu naoružavanja za ovu godinu.

 

"Ovo je jedna od nabavki koju imamo kao jednu od značajnih projekata za koji će vrlo uskoro, u nekoliko tjedana, Vlada donijeti odluku. Nervoza je možda prisutna kod nekih, ja je nisam osjetio. Želim naglasiti da je međuresorno povjerenstvo u tri mjeseca sastavilo studiju koja je podloga za političku odluku Vlade", rekao je novinarima Banožić uoči sjednice Vlade.

...

Dodao je da će u tom procesu sudjelovati i ostala tijela poput saborskog odbora koje će dati svoje mišljenje.

Ocijenio je kako su mnogi preko medija pokušavali kontaminirati proces nabave zrakoplova, ali tvrdi kako im to nije pošlo za rukom te kako Vlada sada ima "sasvim kontroliranu situaciju" u kojoj će donijeti zrelu odluku o dinamici i uvjetima nabave.

Najavio je da će sredinom ožujka predstaviti službeni plan nabave naoružanja za ovu godinu.

"Ove godine bi to napravili na malo drugačiji način, na lokacijama s dobavljačima po pojedinim grupama proizvoda. Znamo da po prvi puta imamo novi izvor financiranja, to je EU fond za obranu, gdje će Ministarstvo obrane biti, ne samo dobavljač, nego i jedan od partnera u projektu kojima bi trebali povećati proizvodnost naših tvrtki gdje ćemo kroz prvu komponentu, istraživanje i razvoj, sudjelovati u novim projektima i idejama", najavio je Banožić.

Istaknuo je da Ministarstvo obrane neće samo u tom procesu biti pravna osoba koja će izvršiti nabavu, već će poslužiti i kao poligon gdje bi se izrađivali prototipovi.

Naglasio je da upravo iz tog razloga idu u drugo čitanje zakona o osnivanju sveučilišta obrane i sigurnost dr. Franjo Tuđman.

"Vidimo da znanstvena zajednica ima ozbiljnu komponentu u tim projektima koji će se valorizirati kroz ocjenjivanje budućih projekata koji će se financirati. Na ovakav koncept 'triple-helix' modela gdje imamo znanstvenu zajednicu, državu kao jednu od sastavnica obrambene industrije, isto tako proizvođača, stvaramo nukleus na koji bi se dalje trebale financirati i proizvodnja i nabava", kazao je Banožić.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 644 gostiju i nema članova online

A- A A+
Treba li uvesti obvezno Covid-cijepljenje za sve građane RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com