Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Išli smo gdje je trebalo, a postrojba je sudjelovala i u svim vojnim operacijama od Maslenice, Bljeska, Oluje..."

 
Splitska specijalna policija BATT
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Specijalna splitska policijska jedinica BATT, koja se i u Domovinskom ratu proslavila svojim posebnim zadaćama, u ponedjeljak slavi 30. obljetnicu osnutka.

 

Skraćenicu BATT u imenu dobili su od inicijala prezimena svojih prvih četvero poginulih pripadnika Zorana Bočine, Kažimira Abramovića, Ivana Tomaša i Jakova Topića koji su živote izgubili 1991. Postrojba je osnovana 15. ožujka 1991. godine, u početku im je sjedište bilo u Vili Dalmacija, u današnjoj Park šumi Marjan, nakon čega su 1998. preselili u bazu u Mravincima kod Splita gdje su stacionirani zajedno s kolegama iz Interventne policije.

...

U ratu su izgubili sedam pripadnika, Bočinu, Abramovića i Topića koji su poginuli na Maljkovu, Tomaša koji je život izgubio u Kijevu, te Maria Selaka, Hrvoja Čovu i Viktora Lizatovića. U mirnodopsko vrijeme, 2002. godine život je izgubio instruktor ronjenja Oliver Marić koji je nastradao kada je na Šolti u špilji Poganica izvlačio tijelo stradalog ronioca iz Češke. Mladen Ćurković je teško stradao na Zvončacu prilikom vađenja minsko-eksplozivnog sredstva.

Poslovi specijalne policije zaista su brojni od borbe protiv svih oblika terorizma, rješavanja talačkih i drugih kriza, otmica zrakoplova i drugih prijevoznih sredstava, uhićenja počinitelja najtežih kaznenih djela, osiguranja visokih državnih dužnosnika, zaštite osoba, helikopterske i snajperske operacije, potrage i spašavanja, roniteljske intervencije, rad s eksplozivnim napravama te ostali poslovi iz Zakona o policiji.  

Zapovjednik BATT- a Ante Vugdelija u razgovoru za Hinu otkriva da u svom sastavu imaju brojne roniteljske intervencije, da se dosta uvježbavaju za odgovore na moguće terorističke prijetnje, akcije spašavanja na brodu u pokretu ili na mjestu, kao i na vlaku. Pokrivaju veliko teritorijalno područje od četiri dalmatinske županije i to Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku, koje graniče sa susjednom Bosnom i Hercegovinom.

"Najviše se spremamo za mogućnost aktivacije raznih eksplozivnih naprava pa surađujemo i sa Antiterorističkom vojnom policijom gdje se helikopterom pokušavamo desantirati. Tu nam u susret izlazi Jadrolinija, dosta treniramo na brodu i trajektima. Naš posao je obuka – spremnost na zahtjevne zadatke koji se stave pred nas, s tim da radimo i druge poslove primjerice sudjelujemo u  raznim osiguranjima nogometnih utakmica, ULTRA festivala, ali i uhićenjima počinitelja teških ubojstava i članova zločinačkih organizacija. Naša suradnja sa PU splitsko-dalmatinskom je besprijekorna", kaže Vugdelija.

 

 

Svakodnevnim napornim treninzima do vrhunske spreme

U svojoj jedinici imaju ronioce, snajperiste, alpiniste, pregovarače i pirotehničare. Potonji imaju poprilično posla jer je, konkretno u more, odbačeno dosta eksplozivnih naprava ne samo iz Domovinskog već i iz Drugog svjetskog rata. Treninzi su im vrlo naporni, među brojnim vježbama, standardnom čovjeku teško izdržljivim, trče na 25 kilometarskoj relaciji Split-Omiš ili moraju prijeći i po 30 kilometara pod punom opremom što često vježbaju i na Mosoru.

Misli li netko da je lako biti specijalac podsjećamo da ti momci moraju tijekom priprema u zadanom vremenu obaviti mnogobrojne vježbe snage i izdržljivosti kao što su istrčati tri tisuće metara za 12 minuta, obaviti vježbe penjanja, spuštanja niz konopac, svladavanje tehnike borilačkih vještina i mnoštvo drugih.

Zapovjednik Vugdelija dodaje kako su jako ponosni na svoju jedinicu, kolege koje su život dale za Hrvatsku, ali i sve one koji danas čine sastavni dio BATT- a. Iznimno im je teško što u posljednje vrijeme zbog epidemioloških razloga ne mogu na 30. obljetnicu pozvati roditelje i obitelji svojih poginulih kolega, ali vjeruje da će ubrzo doći vrijeme kada će to moći napraviti te se svi zajedno prisjetiti hrabrosti svojih prijatelja.  

Danijel Krolo, danas umirovljeni pripadnik BATT- a, čovjek koji je od samih početaka u jedinici i koji je punih 16 godina bio zapovjednik prisjetio se kako je dok je radio u PU splitsko-dalmatinskoj 1991. godine stigla zapovijed iz MUP- a da svaka županija osnuje specijalnu policiju jer u to vrijeme nije bilo oružanih postrojbi pa je tako 15. ožujka 1991. od pripadnika tada aktivnog sastava MUP- a osnovana specijalna policija. To je bila prva ratna oružana postrojba čiji su članovi pored svih ratnih zadaća obavljali i policijske poslove. Prošli su ratne terene od Kijeva, Maljkova, Zadra, pa sve do zaleđa, Gospića i Velebita.

"Išli smo gdje je trebalo, a postrojba je sudjelovala i u svim vojnim operacijama od Maslenice, Bljeska, Oluje. Nakon završetka Domovinskog rata je došlo do preustroja Specijalne policije koja je počela raditi svoje temeljne poslove. Novi preustroj se dogodio 2000. godine kada ostaju samo četiri specijalne policije u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu, te se osniva Interventna policija, a nakon trećeg preustroja su se spojili zagrebački specijalci s ATJ Lučko pa ostaju samo četiri jedinice i zrakoplovna postrojba", objasnio je Krolo.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 284 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com